Det er ikke uvanlig at kvinner blir rådet til å ligge på magen etter fødselen. Hva er bakgrunnen for rådet?(Illustrasjonsfoto: GagliardiPhotography / Shutterstock / NTB)
Bør du ligge på magen etter fødselen for hjelpe livmoren til å trekke seg sammen?
SPØR EN FORSKER: Trenger livmoren hjelp til å trekke seg sammen? Er det et poeng i å fremskynde dette? Og hjelper det egentlig å ligge på magen, slik en del kvinner får råd om etter fødsel? Vi spør ekspertene.
Etter fødselen kan kroppen føles veldig annerledes. Underlivet og livmoren er strukket til imponerende kapasitet, og alt trenger tid for å komme tilbake til normalen.
Livmoren trekker seg gradvis sammen, men trenger den hjelp til dette?
Det lurer en forskning.no-leser på. Da hun hadde født, fikk hun råd om å ligge på magen. Dette ville hjelpe livmoren til å trekke seg sammen, fikk hun beskjed om.
Men da hun forsøkte, fikk hun en ubehagelig opplevelse med blant annet tyngdefølelse i bekkenet, skriver hun til forskning.no i en e-post. Leseren lurer derfor på flere ting:
Trenger livmoren egentlig hjelp til å trekke seg sammen? Er det et poeng å fremskynde dette? Og blir livmoren faktisk raskere mindre av å ligge på magen?
Nei, mener Marte Myhre Reigstad er svaret på det siste spørsmålet.
Reigstad er spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer og forsker ved Nasjonalt senter for kvinnehelseforskning, ved Oslo universitetssykehus.
– Livmoren klarer seg vanligvis selv
Livmoren trenger egentlig heller ikke hjelp til å trekke seg sammen etter fødsel, mener Reigstad.
– Livmoren trekker seg normalt sammen og klarer seg godt selv, sier hun til forskning.no.
I utgangspunktet er det heller ikke et poeng å framskynde livmorens sammentrekning til normalen, ifølge Reigstad.
– Det eneste jeg kan tenke meg, er at når du ligger på ryggen, peker skjeden bakover. Når du ligger på magen, kan eventuelle rester i livmoren kanskje renne ut lettere.
Det er ikke uvanlig at rådet om å ligge på magen, som en øvelse eller hvilestilling – gjerne med én eller to puter under magen, står i sykehusinformasjon til nybakte mødre.
Haukeland universitetssykehus er ett av sykehusene som har dette rådet, i en brosjyre om øvelser kvinner kan gjøre i barseltiden.
Jorunn Tunestveit og Bente Langeland er begge fagutviklingsjordmødre på Kvinneklinikken på Haukeland, og i en e-post til forskning.no forklarer de hvorfor det kan være lurt å ligge på magen i tiden rett etter fødsel.
Og svaret er i hovedsak forebygging, ved nettopp å sikre at livmoren får tømt seg best mulig.
Vil gi livmoren best mulige forutsetninger
– Etter fødsel er det viktig at livmoren får tømt ut den naturlige blødningen som kommer, skriver Tunestveit og Langeland i e-posten.
Annonse
– I fødselshjelpen har vi et stort fokus på å forebygge situasjoner som kan hindre den normale prosessen der livmormuskelen går tilbake til slik den var før graviditeten. Det gjør livmoren ved hjelp av sammentrekninger, eller rier. Blod som blir liggende lenge i livmorhulen, vil koagulere og dermed hindre disse viktige sammentrekningene.
Det størknede blodet kan også sette seg som en propp i livmorhalsen, og på den måten hindre at blødningen får komme ut, ifølge Haukeland-jordmødrene.
– En livmorhule som ikke får tømt seg slik den skal, vil gi grobunn for alvorlig infeksjon eller alvorlig blødning. En annen viktig faktor som vil påvirke denne prosessen, er om barselkvinnen får tømt blæren tilstrekkelig, fordi en full blære også vil hindre denne naturlige prosessen.
Erfaring fra tidligere tider
Tidligere skulle kvinner som hadde født, hvile ved å ligge mye til sengs.
Erfaringer fra den tiden var at mageleie, og gjerne bevegelsen fra rygg til mage, virket gunstig inn på tømmingen av livmoren, forteller Tunestveit og Langeland.
– De fleste kvinner, cirka 80 prosent, har en fremoverbøyd livmor, og det var dermed logisk at et mageleie ville fremme denne prosessen. I dag når barselkvinner er tidlig oppe og går etter fødsel, vil dette være viktigere for tømmingen av livmoren, enn å skulle ha daglige tider med mageleie.
Det er ingen forskning på gevinsten av mageleie etter fødsel, ifølge jordmødrene.
– Men det er likevel noe som kan være en grei anbefaling, og erfaringen er at mange kvinner ser frem til å kunne ligge på magen etter fødsel, skriver de i e-posten til forskning.no.
Dette poenget understreker også Marte Myhre Reigstad ved Nasjonalt Senter for kvinnehelseforskning.
– Det kan sikkert være godt å ligge på magen etter fødselen. I svangerskapet har man jo ikke kunnet gjort det. Fysioterapeutene har nok enda mer kunnskap om dette, sier Reigstad.
Kan mageligging øke risiko for underlivsprolaps?
Annonse
Vi lar fysioterapien ligge, for forskning.nos leser har ett spørsmål til.
I og med at hun opplevde en ubehagelig tyngdefølelse i underlivet da hun forsøkte seg på mageligging etter fødselen, har hun lurt på om stillingen rett og slett kan gi en uheldig belastning på underlivet, ved at den fortsatt store livmoren lener seg mot blæra, for eksempel. Kan mageligging rett og slett øke risikoen for underlivsprolaps, lurer leseren vår på.
– Nei, sier Marte Myhre Reigstad.
Reigstad har ikke hørt om opplevelser som denne, ved mageligging i tiden etter fødsel.
– Jeg har vanskelig for å tro at mageligging kan gi risiko for underlivsprolaps.
– Men opplevelsen kan ha noen med vinkelen å gjøre. Når du ligger, vil livmoren falle litt innover. Hvis du ligger på magen, og livmoren er litt mobil, strukket og forstørret etter graviditeten, vil man kanskje kjenne at den flytter på seg ned mot skjeden. Det vil du kanskje lettere kjenne når du ligger på magen enn i andre stillinger.
Kvinner opplever barselkroppen forskjellig
Men dersom mageligging kjennes veldig ubehagelig, vil det altså, ifølge Tunestveit og Langeland på Haukeland, gi vel så god hjelp til livmoren at du kommer deg litt opp på beina.
Hvordan kroppen føles etter fødselen vil variere veldig fra person til person, forteller Marte Myhre Reigstad. Og det kan ta lang tid før underlivet oppleves som normalt igjen.
– Det ene er at livmoren skal trekke seg sammen. Men skjedeveggene og bekkenbunnen kan også få en stor belastning under både graviditeten og fødselen. Og det er mer komplekst. Mye som kjennes uvant rett etter fødsel, retter seg over tid. Vi pleier ikke å gjøre en vurdering av underlivsprolaps før etter et år.