Drama rundt Abel

- Vi ante ikke hvem Abel var, innrømmer de franske skolegutta. Det var før de ble med i konkurransen som skulle føre dem helt til Oslo. Med stor dramatikk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bokstabelig talt, altså. Oppgaven gikk nemlig ut på å skrive om Niels Henrik Abel i fransk tradisjon, og de tre gutta bestemte seg like godt for å lage et skjønnlitterært drama om den unge matematikerens opphold i Paris.

- Mange av de andre gruppene hadde kjempegode ideer, så vi tenkte at det kom til å bli vanskelig å konkurrere med dem. Derfor bestemte vi oss for å lage noe som var litt annerledes, forklarer elevene når forskning.no møter dem på en omvisning i Det Norske Vitenskapsakademi.

Trikset virket. Jean Eudes l’Huillier, Antoine Moreau og Antoine Rebecq fra L’Institution des Chartreux i Lyon suste helt til topps med novella si, og nå er de i Oslo for å være med på abelprisutdelinga.

Matematikk og historie

Konkurransen var et samarbeid mellom den norske ambassaden i Paris og akademiene i Caen, Lyon og Rouen. I etterkant av 200-årsjubileet for Abels fødsel ble første- og andreklasseelever på videregående skoler oppfordret til å skrive en tverrfaglig presentasjon om Den norske matematikeren Niels Henrik Abel i fransk tradisjon. Målet var å vekke de unges interesse for både matematikk, Abel og Norge.

- Vi hadde ikke hatt noen mulighet til å studere historiske vitenskapsfolk før, sier elevene. Det som var spesielt motiverende var at vi kunne jobbe tverrfaglig, med både vitenskap og kunstneriske fag samtidig.

Seieren var imidlertid ikke lettkjøpt.

- Det vanskeligste var å klare tidsfristen. Vi jobbet på spreng i fire måneder, og måtte ofte bruke fritida til å skrive.

Spennende fortelling

Historien begynner når Professor B spretter opp permen på ei gammel bok i biblioteket han nettopp har arvet. Der ligger en bunke gulnede ark fra 1800-tallet: Niels Henrik Abels egen historie om oppholdet sitt i Paris. Snart blir både professoren og leseren med tilbake i tiden.

- Det er en av oss som er veldig god i fransk, så han skrev, sier gutta. Vi andre jobbet sammen om å utvikle handlinga. Men alle hadde forskjellige ideer, så det var ikke lett å bli enige.

Likevel ble altså resultatet en historie som imponerte. Mange av bidragene som kom inn var gode, men vinnergruppa hadde både en original tilnærming og en klar framstilling. Dette gir lyst til å bli bedre kjent med Abel, konkluderte juryen. Gutta selv var temmelig overrasket over seieren.

Ekstra godt

- I begynnelsen trodde vi det var en spøk, flirer elevene. Vi trodde ikke vi hadde en sjanse, og derfor føltes det ekstra godt å vinne.

I det jeg forlater de unge forfatterne, tar de seg en velfortjent pust i bakken, mens de hiver innpå noen rundstykker før neste post på programmet. Da skal oppgava presenteres på Katedralskolen i Oslo. Jeg trekker meg tilbake og leser igjennom en engelsk oversettelse av den omtalte historien.

Om den er noe bra? Vel. Denne journalisten er i hvert fall ganske imponert.

Lenker:

Abelprisen: Lyon-elever vant Abelkonkurranse i Frankrike
Abelprisens nettsider

Powered by Labrador CMS