Bank, bank! Hvem bor her? (Illustrasjonsfoto: Roberto Del Bianco / Shutterstock / NTB scanpix)

Dette lever i kaffemaskina

En stund siden du vaska espressomaskina? Les denne! Eller kanskje ikke.

For en ironi.

En av grunnene til at du skaffet deg kaffekapselmaskina, var jo nettopp den rene enkelheten ved hele prosessen:

Fyll friskt vann. Sett inn futuristisk fargerik forseglet kapsel. Trykk play.

Og vips! En fin kopp med grisefri kaffe.

Det eneste sølet du blir konfrontert med, er en liten haug av brukte kapsler som du må tømme ut en gang i ny og ne.

Men det var altså før vitenskapen kom og ødela alt sammen.

Nå har nemlig et trekløver av spanske forskere undersøkt hva som faktisk finnes i kaffemaskina. Det er en forbløffende variert verden av bakterier. Bakteriesamfunnet er dessuten rasktvoksende, og noen av medlemmene i dette samfunnet kan være sykdomsfremkallende.

Tilsammen peker funnene mot at maskinene bør vaskes ofte, konkluderer Cristina Vilanova i forskningstidsskriftet Scientific Reports.  

Undersøkte brukte espressomaskiner

I utgangspunktet skulle vi kanskje ikke behøve å bekymre oss over bakterier i kaffemaskina. Koffeinet i kaffen er nemlig naturlig bakteriedrepende.

Men som alltid er det noen som har utviklet stor toleranse overfor kaffeplantens forsvarsstoff. Da har de tvert imot en fordel av å oppholde seg på steder der koffeinet tar knekken på konkurrentene. Det finnes til og med bakterier som lever av koffein, skriver Vilanova og co.

Så hva da med kaffemaskina?

Forskerne tok for seg ti ulike Nespresso-kompatible maskiner som var brukt i over et år. De kom både fra private hjem og fra arbeidsplasser. Vilanova tok prøver fra ulike steder, blant annet kammeret der de brukte kapslene lå.

I tillegg undersøkte forskerne hva som skjedde når en kliss ny kaffemaskin ble tatt i bruk.

Resultatene kan være sterk kost for mikrobe-skvetne.

Grupper som kan lage sykdom

Et variert utvalg bakterier hadde – selvfølgelig – bosatt seg de brukte kapslene og bakkene for kapsler og spillvann.

Det så ikke ut til å spille noen rolle hvordan maskinene hadde blitt brukt eller hvilket merke de var. Apparatene som hadde stått i privathus og ble brukt et par ganger om dagen hadde omtrent de samme bakteriegruppene som jobbmaskinene.

Og noen av disse gruppene er også kjent for å kunne lage infeksjoner hos mennesker. For eksempel Enterococcus, Clostridium og Pseudomonas.

Dermed burde vel en del av oss kaffemaskin-eiere se til å gi de bakkene en real omgang med børste og klor.

Men skal du holde bakteriene unna på alvor, må du nok til med såpevann temmelig ofte, ifølge forskerne.

Da de undersøkte hva som skjedde da en helt ny maskin ble tatt i bruk, viste det seg at en rekke bakterier dukket opp i kaffebakkene etter kort tid.

Ettersom dagene gikk forsvant noen, mens andre kom til. Etter omtrent en måned hadde miljøet stabilisert seg.

Liv i krem og oppvaskmaskiner

Kanskje er det en håpløs oppgave å hindre horder av mikroorganismer i å slå seg ned i kaffemaskina. Eller hvor som helst ellers i huset, for den saks skyld.

For mikrober på kjøkkenet i hvert fall ikke noe nytt.

I 2011 konstaterte noen forskere at oppvaskmaskina er oppholdssted for et rikt liv av sopp, mens andre kunne fortelle at Norsk drikkevann er muggent

For ikke å snakke om at sykdomsbakterier kan våkne opp på ditt kjøkken etter tusen års søvn. 

Du er forresten ikke trygg på badet heller. Der kan bakterier innta sminke og kremer

På den annen side spørs det vel hvor trygt det blir om vi gjør det for rent også.

Trenger bakterier

I de siste åra har forskningen vist at mikroorganismer slett ikke bare er skumle sykdomsskapere. Tvert imot lever de aller fleste typene fredelig ved siden av oss. Eller i viktig samspill med oss.  

Mange mistenker at det moderne menneskets mangel på kontakt med bakterier kan være noe av årsaken bak den store økningen i tilfeller av allergi og autoimmune sykdommer.

Kanskje kan vi like godt holde an panikken over kaffemaskina en smule, til vi vet mer om både kaffebakteier og mikroorganismer i huset generelt.

Referanse:

C. Vilanova, A. Iglesias & M. Porcar, The coffee-machine bacteriome: biodiversity and colonisation of the wasted coffee tray leach, Scientific Reports, desember 2015. 

Powered by Labrador CMS