Melkefett kan utløse tarmsykdom

Dyrestudier antyder at mye melkefett kan endre tarmfloraen og dermed utløse tarmsykdom hos de som er genetisk disponerte.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: colourbox.no)

Den senere tidas utforsking av bakteriefloraen i tarmen kan kaste nytt lys over mysteriet inflammatorisk tarmsykdom, ifølge forskning publisert i denne ukas Nature.

Innflammatorisk betyr at det er en betennelse involvert.

Denne gruppa tarmlidelser innbefatter Crohns sykdom, ulcerøs kolitt og en del mindre vanlige plager som immunforsvar lager ved å angripe kroppens egen celler.

Forskerne har tidligere oppdaget at visse gener øker risikoen for å pådra seg disse sykdommene. Men ikke alle med de utsatte genene rammes. Dermed finnes det antageligvis også miljøfaktorer som er med på å utløse problemene.

Og nå mener altså Eugene B. Chang fra University of Chicago og kollegene hans at tarmfloraen er en slik faktor. Tarmfloraen og en litt for stor tilførsel av melkefett.

Elsker svovel

Forskerne har funnet ut at genetisk disponerte mus hadde mye høyere risiko for å utvikle kolitt på en diett rik på melkefett, enn på kost som var fettfattig eller høy bare på flerumettet fett.

Chang og co tror til og med de vet hvorfor dette skjer.

(Illustrasjonsfoto: colourbox.no)

Forskerne fant ut at en vanligvis sjelden bakterie ved navn Bilophila wadsworthia blomstret opp når musenes diett ble rik på melkefett.

Det tungt fordøyelige fettet krever nemlig at leveren skiller ut galle som er spesielt rik på svovel. Og dette svovelet får de galleelskende bakteriene til å trives ekstra godt.

Lager immunreaksjon

I tidligere studier på mennesker har nettopp B. wadsworthia dukket opp i uvanlig store mengder i pasienter med blindtarmbetennelse, inflammatorisk tarmsykdom og andre betennelseslidelser i tarmen.

Og når de opptrer i stort antall, er de i stand til å sparke i gang en immunreaksjon hos disponerte mennesker. I tillegg kan bakteriene lage stoffer som bryter ned slimlaget som beskytter cellene i tarmveggen.

Nå mener forskerne at den nye musestudien viser hvordan kostholdet kan utløse inflammatoriske tarmsykdommer.

Vestlig mat

Det finnes ofte store mengder melkefett i prosessert mat, konfekt og andre søtsaker.

- Her har vi vist hvordan trendene i konsumet i vestlige dietter i mange samfunn potensielt kan tippe balansen mellom verten og mikrobene til en tilstand som favoriserer sykdommer, sier Chang i en pressemelding fra University of Chicago.

Han mener imidlertid at denne balansen kan vippes tilbake igjen, slik at sykdommene kan forhindres eller behandles.

- Vi holder på og teste dette nå, røper han.

Hvorvidt mus og menn er så like at Changs resultater også gjelder oss, og hvor mye melkefett som eventuelt gir problemer, vil bare framtidig forskning vise.

Referanse:

S. Devkota, Y. Wang, M. W. Musch, V. Leone, H. Fehlner-Peach, A. Nadimpalli, D. A. Antonopoulos, B. Jabri & E. B. Chang, Dietary-fat-induced taurocholic acid promotes pathobiont expansion and colitis in Il102/2 mice, Nature, publisert online 13. juni 2012.

Powered by Labrador CMS