Bakgrunn: Smittsom sinnssykdom

Tenk om psykoser, paranoia og vrangforestillinger var smittsomt. Vel, det KAN de faktisk være.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ikke rent fysisk, slik som bakterier eller virus, altså. Men pasienter med dobbeltgalskap, eller folie á deux, plukker rett og slett opp vrangforestillingene til en av sine nærmeste, og utvikler samme psykose selv.

Dobbeltgalskap går altså ut på at symptomene på psykoser overføres fra en syk person til en frisk én. Sykdommene ligner hverandre til forveksling, og den smittede kan til og med få de samme hallusinasjoner som sitt syke sidestykke. En sjelden gang hender det at flere blir med på galskapen også, og i et par tilfeller har hele familier deltatt.

Menneskene som utvikler dobbeltgalskap lever som oftest temmelig tett med den som opprinnelig er syk, og de som blir involverte er nesten alltid ektefeller, søsken, foreldre eller barn. Er disse i tillegg skikkelig isolert fra annen sosial kontakt, er forholdene optimale.

Paranoid

Det finnes mange eksempler på dobbeltgalskap. Et ektepar i midten av 30-årene led av det samme forfølgelsesvanviddet, hvor de mente at noen brøt seg inn i huset deres for å spre støv og lo, samt å slite ut skoene deres.

Et annet par utviklet den samme oppfatningen av at de ble forfulgt av prostituerte. I virkeligheten var det ektemannen som først stelte i stand den egentlige psykosen, etter å ha blitt tatt på fersken med noen betalte venninner. Paret ble tauet inn til behandling da de gjorde et ærlig forsøk på å blåse horenes “hovedkvarter” til himmels.

Tilstanden folie á deux ble beskrevet allerede i 1877, og før i tida trodde man at det hele løste seg bare man skilte de “medsammensvorne”. I senere år har ekspertene imidlertid ombestemt seg, og mener det ofte må både adskillelse og medisinsk behandling til for å gjøre vei i vellinga.

Lenker:

eMedicine: Shared Psycotic Disorder
Folie a deux

Powered by Labrador CMS