Samlet sett har Great Barrier Reef mistet rundt halvparten av korallene siden 1995, ifølge forskerne. Hovedårsaken er global oppvarming og stadig varmere havvann.

Great Barrier Reef har mistet halvparten av korallene, viser studie

Halvparten av korallene på Great Barrier Reef har så langt dødd, ifølge forskere. Klimaendringene er viktigste årsak til skadene på verden største korallrev.

I en ny studie undersøkes utviklingen til det australske korallrevet siden midten av 1990-tallet. Skadene er massive, og særlig de store korallene er hardt rammet.

Storvokste arter som danner «greiner» og andre formasjoner, er omtrent forsvunnet fra de nordligste delene av revet.

– Disse lager krinkene og krokene som fisk og andre skapninger er avhengige av. Når vi mister de store tredimensjonale korallene, endres hele økosystemet, sier professor Terry Hughes til nyhetsbyrået AFP.

Han har deltatt i arbeidet med den nye studien, som onsdag ble publisert i det britiske vitenskapelig tidsskriftet Proceedings of the Royal Society.

Rammet av hetebølge

Samlet sett har Great Barrier Reef mistet rundt halvparten av korallene siden 1995, ifølge forskerne. Hovedårsaken er global oppvarming og stadig varmere havvann.

Varmere vann fører til hyppigere episoder med såkalt korallbleking, som skader korallene. Den så langt mest omfattende blekingen fant sted tidligere i år, etter en periode med ekstreme temperaturer. Koraller ble rammet langs hele revets lengde på 2300 kilometer.

Konsekvensene av denne hendelsen er ikke tatt med i den nye studien, som ser på utviklingen fram til 2017.

Blekingen oppstår typisk i perioder der vannet er ekstra varmt. Den første masseblekingen på Great Barrier Reef fant sted i 1998. Deretter oppsto lignende hendelser i 2002, 2016, 2017 – og nå i 2020.

– Vi er sjokkert

– Vi er alle sjokkert over hvor raskt dette har skjedd, sa Terry Hughes til CNN da revet nok en gang ble rammet tidligere i år.

Han viste til at Great Barrier Reef nå rammes med en hyppighet som forskerne ikke hadde ventet før i midten av dette århundret.

Oppvarmingen av havet gjør stor skade på korallrev også mange andre steder i verden. Situasjonen vil trolig forverre seg ytterligere, i takt med den globale oppvarmingen.

FNs klimapanel har anslått at omtrent alle tropiske korallrev vil gå tapt hvis temperaturen på jorda stiger 2 grader sammenlignet med førindustrielt nivå.

Konsekvensene blir i så fall dramatiske også for de mange andre artene som lever på eller nær korallrev.

Stort naturmangfold

Verdens tropiske korallrev på grunt vann dekker til sammen et område på størrelse med halve Frankrike.

Sammenlignet med alle verdens hav er dette et begrenset areal. Likevel antas det at 25 prosent av alle havarter lever på eller nær korallrev.

I tillegg til naturmangfoldet har korallrevene stor økonomisk betydning. Mange hundre millioner mennesker får dekket deler av matbehovet med fisk som lever i områder med korallrev.

I mange tropiske områder – blant annet i Australia – danner revene også grunnlag for omfattende turisme.

Selv om klimaendringene er den største trusselen mot korallrevene, rammes de også av skadelige fiskemetoder, forurensing og annen påvirkning på det lokale miljøet.

I Australia er Great Barrier Reef blitt skadd både av kraftige stormer og utbrudd av sjøstjerner som spiser koraller.

Powered by Labrador CMS