Annonse
Tidlig vår. Når den kommer fram til sine arktiske hekkeplasser trenger hvitkinngåsa tid på å hente seg inn før den legger eggene sine. (Foto: Thomas Lameris, NIOO-KNAW)

Denne gåsa setter opp farten for å nå den arktiske våren – likevel kommer den for sent

Ungene går glipp av den mest næringsrike våren.

Publisert

Hvert år hekker rundt 25 000 hvitkinngjess på Svalbard. Disse holder seg i Skottland og Irland om vinteren.

Det er også noen få par av arten som oppdrar ungene sine i Oslofjorden dit de hvert år kommer flyvende fra Nederland.

I Nederland har de vinterselskap av mer enn 100 000 artsfrender som heller tar turen til Novaja Semlja nord for Russland.

Det er de sistnevnte som forskerne nå har funnet ut at får problemer på grunn av tidligere våring i arktiske strøk.

Hvitkinngås (Branta leucopsis)

Kan minne litt om kanadagås, men er atskillig mindre. Vekt cirka 1,5–2,5 kilo.

Gråsvart og hvit kropp, svart bryst og hals, mens forsiden av hodet er hvit.

(Kilde: Store norske leksikon)

Setter opp farten

Når gjessene tar av fra vinterpausen ved Nordsjøen, har den ingen idé om hvor langt våren har kommet tusenvis av kilometer mot nordøst.

– De kan ikke forutsi om det blir en tidlig eller en sen vår i Arktis, sier Bart Nolet fra Universitetet i Amsterdam.

Underveis merker den imidlertid at den må sette opp farten for å nå fram i tide til den mest næringsrike perioden. Dermed blir det færre pauser og høyere tempo.

– Kun halvveis gjennom migrasjonen er gjessene sannsynligvis i stand til å vurdere om våren er tidlig eller sen i Arktis, og de er tydeligvis i stand til å øke hastigheten hvis våren er tidlig, sier Nolet i en pressemelding.

Det gjør at gåsetrekket rekker fram i tide. Men når den kommer til Novaja Semlja, er den så sliten av langspurten at den trenger et par uker på å hente seg inn.

Burde lagt egg med én gang

Det ideelle – i hvert fall for de kommende gåsungene – er at eggene legges nesten umiddelbart etter at is og snø smelter bort fra hekkeplassene.

Eggene klekkes etter cirka 30 dager. Det er fem dager mer enn frøene som begynner å spire når det blir bart, trenger for å vokse til sitt mest næringsrike.

Hvis mor og far gås må ha en to ukers ferie etter ankomst for å hente seg inn etter å ha tatt i litt ekstra og spist litt mindre på veien nordover, blir både egglegging og klekking tilsvarende forsinket.

Dermed blir det et misforhold mellom kyllingenes ankomst og kvaliteten på fôret. Det merket forskerne da de fulgte kyllingene gjennom oppveksten; færre av dem overlevde den første måneden.

Referanse:

Lameris mfl: Arctic Geese Tune Migration to a Warming Climate but Still Suffer from a Phenological Mismatch. Current Biology, juli 2018, doi: 10.1016/j.cub.2018.05.077.

Powered by Labrador CMS