En veldig beskjeden tidsmaskin for å se inn i et romersk luksushus.
En veldig beskjeden tidsmaskin for å se inn i et romersk luksushus.

Hvordan var det å gå på besøk hos en rik romer for 2.000 år siden?

Her testes det ut i VR.

Hvordan var det å gå på besøk hos en rik romer? Et nytt forskningsprosjekt har prøvd å gjenskape interiøret i et av de mange luksus-husene i romerbyen Pompeii.

Pompeii og Herculaneum ble begravet i år 79 e.Kr. på grunn av et digert utbrudd fra vulkanen Vesuv, rett i nærheten av dagens Napoli i Italia.

Utbruddet forseglet byen i et øyeblikksbilde av romersk dagligliv for nesten 2.000 år siden. Dette dagliglivet er godt dokumentert gjennom blant annet graffiti, som både er politisk og pikant.

Pompeii var helt tydelig en velstående by, og det har blitt avdekket mange luksushus og verdifulle gjenstander her etter mer enn hundre år med utgravninger.

Et av disse luksushusene kalles Casa degli Epigrammi greci, eller «huset med greske epigrammet». Et epigram er et kort dikt som ofte beskriver en person.

Huset har blitt gjenskapt i VR, blant annet for å undersøke hvordan gjester ville opplevd huset når de gikk på besøk.

Forskningen er beskrevet i tiddskriftet Antiquity.

Slik så det rekonstruerte huset ut utenfra.
Slik så det rekonstruerte huset ut utenfra.

Greske inskripsjoner

Forskerne bak prosjektet jobber ved Lunds universitet i Sverige. De har lenge holdt på med et forskningsprosjekt på forskjellige aspekter ved Pompeii og romersk kultur.

Forskerne har bygget opp huset i spillmotoren Unity, og deltagere kunne navigere rundt i huset med VR-briller.

Samtidig ble øynene til forsøkspersonene overvåket, slik at forskerne kunne måle hvor folk festet blikket inne i huset. Antiquity-studien er en teknisk beskrivelse av systemet, men målet er å avdekke mer kunnskap om hvorfor romerne bygget husene sine som de gjorde.

Gulvplanen til huset som har blitt rekonstruert.
Gulvplanen til huset som har blitt rekonstruert.

Digert

Det VR-rekonstruerte huset består av nesten 30 rom og korridorer, og selve huset kan ha blitt til ved at flere boenheter ble slått sammen en gang før utbruddet i år 79. Huset er en del av en såkalt insula. Det er et romersk kvartal med leiligheter og bygninger.

Huset skal ha vært rikt dekorert med veggmalerier i flere rom, og med hager innenfor murene. Forskerne vet ikke hva alle rommene ble brukt til, men de nevner flere spisestuer og rom for tjenere.

Huset hadde også et stort atrium – et åpent rom som var rikt utsmykket. Det har også et basseng i midten som samlet regnvann fra åpningen i taket.

Huset ble først gravd ut på slutten av 1800-tallet, og siden den gang har arkeologene avdekket mange forskjellige stilarter og endringer som ble gjort i århundrene før utbruddet.

Atriuet i huset, slik det framstår nå.
Atriuet i huset, slik det framstår nå.

Referanser:

Campanero mfl: Re-viewing Pompeian domestic space through combined virtual reality-based eye tracking and 3D GIS. Antiquity, 2022. DOI:

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS