Slik ser en kunstner for seg at vinpressen så ut mens den ble brukt ved
Slik ser en kunstner for seg at vinpressen så ut mens den ble brukt ved

Her ble det tråkket vindruer for nesten 3000 år siden

En ekstremt godt bevart vinpresse har blitt avdekket i gamle Fønikia - dagens Libanon.

Publisert

Fønikerne sto for en av de første dominerende kulturene i og rundt Middelhavet.

De var kjent som handelsfolk og sjøfarere, og fønikerne grunnla flere av de viktige havnebyene rundt Middelhavet. Tyr og Sayda ligger i dagens Libanon, men er byer grunnlagt av fønikerne.

Fønikerne hadde sin storhetstid fra rundt 1100 f.Kr, og den mest kjente fønikiske byen er kanskje Karthago, som er kjent for sine kriger med Roma som begynte rundt år 260 f.Kr. Du kan lese mer om de Puniske krigene på forskning.no.

Store utgravninger i blant annet Libanon har avdekket flere ruiner og gjenstander fra Fønikerne, og nå har en tysk forskergruppe beskrevet en svært godt bevart og stor vinpresse ved Tell el-Burak i dagens Libanon.

Funnstedet ligger i nærheten av Tyr i Libanon.

Vin og jordbruk

Dette området har blitt undersøkt av arkeologer i flere tiår, og var sannsynligvis et fruktbart jordbruksområde, ifølge en ny forskningsartikkel i tidsskriftet Antiquity.

Her var det bosetning som ble brukt mellom 700 og 400 f.Kr.

Og det ble produsert vin her. Forskerne har funnet en relativt stor vinpresse, sammenlignet med lignende anlegg. Dette tyder på stor produksjon.

Vin var svært utbredt i Middelhavsområdet, og har blitt laget på blant annet Sicilia i kanskje så mye som 6000 år, ifølge denne studien fra 2017. Det har også blitt funnet amforaer - keramiske vinkrukker - langs mange deler av Middelhavskysten, noe som henger sammen med at vin var en viktig handelsvare.

Forskerne referer til teorier om at fønikerne spilte en viktig rolle i utviklingen og spredningen av vin og vinhandel i Middelhavsområdet, men det har blitt funnet få eksempler på faktisk fønikisk vinproduksjon.

Pressen består av et basseng på rundt tre ganger to og en halv meter. Som du ser på illustrasjonen sto arbeiderne og tråkket vindruene i dette bassenget.

Saften fra de tråkdruene, kalt druemost, rant fra dette bassenget ned i en kanal. Denne kanalen rant ut i et oppsamlingsbasseng hvor mosten ble samlet opp.

Denne mosten må fermentere for å lage vin med alkohol, men forskerne vet ikke om fermenteringen skjedde i egne beholdere eller i det lavere bassenget.

Her er vinpressen slik den framstår i dag
Her er vinpressen slik den framstår i dag

Eldste vin?

Forskerne har gjort en detaljert analyse av hva slags materialer som denne pressen er bygget av, og av gipsen som er brukt til å dekke overflatene i pressen.

Denne gipsen er teknologisk avansert og spesiell for dette området. Forskerne mener dette viser at dette samfunnet sannsynligvis kunne bygge svært spesialiserte bygg innen forskjellige typer jordbruks-produksjon.

Pressen er sannsynligvis bygget en gang i det syvende århundret f. Kr. Denne pressen er veldig godt bevart, men det finnes anlegg som er mye eldre enn dette.

En av de eldste eksemplene finnes i Areni-hulen i Armenia, som sannsynligvis er rundt 6100 år gammel, ifølge denne studien fra 2010. Her ble det funnet både gjenstander og kjemiske spor etter vinproduksjon.

Men ikke noe av vinen fra disse pressene har overlevd, så vidt noen vet. Den eldste forseglede flasken som faktisk inneholder vin kommer fra en romersk grav i Tyskland, og kalles Speyer-flasken. Den stammer sannsynligvis fra det fjerde århundret e.Kr., og har aldri vært åpnet, ifølge nettsidene til Speyer-museet.

Referanse:

Orsingher mfl: Phoenician lime for Phoenician wine: Iron Age plaster from a wine press at Tell el-Burak, Lebanon. Antiquity, 2020. DOI: 10.15184/aqy.2020.4. Sammendrag