Annonse
Ølet så neppe slik ut, og ble nok ikke servert iskaldt i et glass. (Foto: Valentyn Volkov / Shutterstock / NTB scanpix)

1600 år gamle spor etter ølbrygging i Sverige

Og det har sannsynligvis blitt brygget øl i Norden i lang, lang tid.

Publisert

Øl er en av de mest tradisjonsrike drikkene i verden. Det finnes 5000 år gamle leirkrukker fra iran med kjemiske spor etter øl, ifølge The Smithsonian.

Også her oppe oss hos har det blitt brygget og drukket øl i lang tid. Øl var en så viktig del av livet her for rundt 1000 år siden at det var lovbestemt at norske gårder skulle brygge øl til julefeiringen, ifølge arkeologiprofessor Frode Iversen, som du kan høre mer om her.

Svenske arkeologer har nå funnet spor etter eldgammel ølbrygging i Uppåkra, helt sør i Sverige. Her var det en stor møteplass, og folk fra hele regionen kom sannsynligvis hit for å handle, ifølge artikkelen, som er publisert i tidsskriftet Archaeological and Anthropological Sciences.

Og ølet ble brygget en gang mellom år 400 og 600, som er flere hundre år før det vi kaller vikingtiden begynte.

Malt

Sporene etter ølbryggingen dukket opp i en tørke- og bakeovn som har blitt gravd ut av arkeologer. Her fant de brente byggkorn som sannsynligvis skulle brukes til ølbrygging.

Dette er den utgravde ovnen i Sør-Sverige hvor kornene ble funnet. (Bilde: Mikael Larsson)

Det første steget i ølbrygging er å lage malt av korn. Du vasker korn, som begynner såvidt å spire. Når kornet spirer skjer det kjemiske prosesser i kornet som trengs for å brygge øl. Spiring stoppes ved at kornet tørkes på høyere temperaturer. Deretter kan selve bryggingen begynne, hvor malt og vann varmes opp til bestemte temperaturer.

Forskerne tror byggkornene stammer fra malt-produksjon, hvor noen korn har blitt brent og blitt igjen i ovnen etter at de har tørket.

Ovnen hadde en diameter på rundt 2,7 meter, og den kunne sannsynligvis ikke oppnå temperaturer over 600 grader. Forskerne tror den først og fremst ble brukt til baking og tørking, og kanskje til å røyke kjøtt.

Historisk øl

Flere bygninger, verksteder og andre strukturer har blitt gravd ut i Uppåkra, men det er ikke funnet spirende, brent korn noen andre steder enn i denne ovnen. Dateringer av stedet plasserer det mellom 400-600 e.Kr.

Men det har vært brygget alkoholdige drikker i norden i svært lang tid. Rester av et dansk, 3000 år gammelt brygg bestående av blant annet einer, korn og tyttebær ble rapportert i 2014, ifølge Sciencedaily.

Men kineserne var enda mye tidligere ute, og det har blitt funnet klare spor etter ølbrygging som skjedde også for 5000 år siden.

Referanse:

Larsson; Botanical evidence of malt for beer production in fifth–seventh century Uppåkra, Sweden. Archaeological and Anthropological Sciences, 2018. DOI: 10.1007/s12520-018-0642-6. Sammendrag

Powered by Labrador CMS