Neandertalere spiste også harer, viser nye analyser. (Foto: Dieter Hawlan / Shutterstock / NTB scanpix)
Neandertalere spiste også harer, viser nye analyser. (Foto: Dieter Hawlan / Shutterstock / NTB scanpix)

Hvilke dyr sto på menyen for hundretusenvis av år siden?

Neandertalere kan ha spist andre dyr enn bare store reinsdyr og ville okser.

Publisert

Arkeologiske av tidlige mennesker og boplassene deres i Europa har vist at de stort sett levde på store pattedyr.

De spiste både reinsdyr og den utdødde villoksen, også kalt Auroch.

Men nye funn viser at kostholdet kanskje var litt mer mangfoldig, ifølge forskerne bak en ny artikkel i tidsskriftet Science Advances.

Harer og kaniner

Forskerne har gått gjennom knokler fra åtte forskjellige steder der det har blitt funnet rester etter mennesker i Spania og Frankrike. Disse stedene dekker en lang tidsperiode, fra rundt 60 000 år til over 400 000 år siden.

De mener å finne klare og regelmessige tegn på at harer- og kaninarter var en del av kostholdet. Harer har blitt sett på som et dårlig bytte for folk på denne tiden, fordi du ikke får så mange kalorier igjen for tiden det tar å jakte på dem, sammenlignet med større pattedyr, ifølge forskerne.

Forskjellige knokler fra funnstedene. Disse knoklene ble sannsynligvis knekt av mennesker for å komme til beinmargen. (Bilde: EPCC-CERPTAUTAVEL)
Forskjellige knokler fra funnstedene. Disse knoklene ble sannsynligvis knekt av mennesker for å komme til beinmargen. (Bilde: EPCC-CERPTAUTAVEL)

På denne tiden fantes det ikke moderne mennesker, Homo sapiens, i Europa. De eldste sporene etter Neandertalerne i Europa er over 400 000 år gamle, og de forsvant fra kontinentet for rundt 40 000 år siden - på samme tid som Homo sapiens spredde seg her.

Hareknokler

Forskerne har gått gjennom alle hare- og kaninknoklene ved alle disse funnstedene, og ved størsteparten av funnstedene fant de hareknokler som har blitt behandlet av mennesker.

Moderne, europeisk villkanin. (Bilde:
Moderne, europeisk villkanin. (Bilde:

Dette kan forskerne se på grunn av blant annet kuttmerker på knoklene, som enten tyder på jakt eller slakt av dyret. De fleste av kuttmerkene var også på lårbeina, hvor det er mye kjøtt. Et annet hint kan være at de er brent.

Det eldste funnstedet er over 400 000 år gammelt. Her ble hare- og kaninknoklene funnet sammen med knokler av større pattedyr og steinverktøy, så forskerne mener dette er tidligste eksempelet på at tidlige mennesker i Europa også spiste harer.

Selv om jakt på disse dyrene ikke gir den beste mat-gevinsten, kan man se for seg at de tidlige menneskene kanskje kunne hente ut mange dyr rett fra underjordiske kolonier, mener forskerne.

Men selv om forskerne har funnet spor etter et litt bredere kosthold, er de klare på at det var store pattedyr som var den viktigste kilden til mat.

Referanse:

Morin mfl: New evidence of broader diets for archaic Homopopulations in the northwestern Mediterranean. Science Advances, 2019.