Domsteinene på Sola på Jæren i Rogaland er en steinring med 24 steiner rundt en firkantet helle. Strukturen minner om et hjul med eiker. Steinene er trolig fra eldre jernalder et sted mellom 500 f.Kr.- 800 e.Kr. Plassen ble oppdaget i 1754 og rekonstruert i 2008.

Forskningspodden:
Hvordan var livet i Skandinavia før vikingtiden?

PODCAST: Har du lurt på hvordan livet var i Skandinavia den gangen Jesus vandret rundt i den romerske provinsen Galilea? Eller hva vi her oppe i nord drev med når romerne moret seg med gladiatorkamper på Colosseum?

Hvordan tenkte vi skandinaver om verden rundt oss – og hva visste vi om den store naboen i sør – om Romerriket?

Hadde vi i det hele tatt hørt om keiseren i Roma – visste vi at Roma var full av storslagne bygninger –hadde vi hørt om de romerske badene og gladiatorkampene på Colosseum?

For livet i Skandinavia før vikingene begynte å seile i øst og vest – vet vi jo forsvinnende lite om - eller gjør vi det ?

I denne Forskningspodden handler det om eldre jernalder – om tusenåret fra 500 før til 500 etter Kristus.

Gjestene denne gang er arkeologene Kristian Kristiansen ved Universitetet i Gøteborg, Christian Løchsen Rødsrud og Ingar Mørkestøl Gundersen ved Kulturhistorisk museum i Oslo, Elna Siv Kristoffersen ved Universitetet i Stavanger og Dagfinn Skre ved Universitetet i Oslo.

Forskningspodden er laget i samarbeid med Fritt Ord.

Hvor finner du podcasten?

Du kan lytte til podcastene våre på alle plattformer. F.eks. iTunes og Spotify.

Powered by Labrador CMS