Annonse
En genetisk undersøkelse kaster nytt lys over den mumifiserte mannen fra Alpene.

Nye analyser viser at ismannen Ötzi holdt på å bli skallet og hadde mørkere hud enn forskerne trodde

En ny genetisk undersøkelse viser blant annet at Ötzi stammet fra bønder i dagens Tyrkia

Publisert

I 1991 oppdaget tyske turister et lik i alpene i Italia.

Mannen viste seg å være fra bronsealderen. Han døde for 5.300 år siden, og kroppen var naturlig mumifisert. 

Ismannen ble en vitenskapelig sensasjon. Tenner, hud og organer er godt bevart. Forskere har undersøkt alt fra hva han hadde i magesekken, til hva tatoveringene hans kan bety og hvordan det stod til med helsa.  

I 2012 rekonstruerte forskere genomet hans. Arbeidet tydet på at han hadde lys hud, brune øyne, og at han hadde innslag av gener fra steppefolk – gjeterfolk fra Øst-Europa og Sentral-Asia, ifølge Nature. 

Nå har forskere gjort en ny og bedre analyse av genomet hans. Det endrer bildet noe. Studien er publisert i Cell Genomics. 

Hvem var forfedrene hans? 

Forfedrene til Ötzi var tidlige bønder som kom fra Anatolia, landområdet som i dag utgjør det meste av Tyrkia. 

De fleste europeere i dag har en blanding av gener fra tre tidligere grupper: vestlige jegere og samlere, tidlige bønder som migrerte fra Anatolia for rundt 8.000 år siden og steppe-gjetere fra øst, ifølge en pressemelding om studien. 

Det viser seg at Ötzi ikke hadde innslag av gener fra steppe-folk likevel, men stammet nesten bare fra etterkommerne fra dagens Tyrkia.

Dette passer med tidligere forsking som tyder på at steppefolket ikke spredde seg i Europa før 1.000 år etter at Ötzi var død. 

Årsaken til uoverensstemmelsen er at den originale prøven var forurenset med moderne DNA. 

Kom fra en nokså isolert gruppe 

– Vi ble veldig overrasket over å ikke finne noe spor av østeuropeiske steppe-gjetere i den nyeste analysen av ismannens genom, sier Johannes Krause, professor ved Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology i Tyskland. 

Videre var det lite gener fra europeiske jegere og sankere i Ötzis arvestoff. 

– Genetisk sett ser forfedrene hans ut til å ha kommet direkte fra Anatolia uten å blande seg med jegere og sankere, sier Krause i pressemeldingen. 

Hvis man ser på genomer fra andre tidlige europeere som levde på samme tid, er Ötzi den som har mest til felles med de tidlige bøndene fra sørøst.

Dette tyder på at ismannen levde i en nokså isolert gruppe som hadde lite kontakt med andre grupper i Europa. 

Hud og hår

Forestillingen av hvordan ismannen så ut bør også oppdateres. 

Den nye genetiske undersøkelsen tyder på at ismannen hadde mørkere hud enn det som har vært antatt tidligere.

– Det er den mørkeste hudtonen som har blitt registrert hos samtidige europeiske individer, sier antropolog Albert Zink som også var med på studien. 

Dette passer med hvordan ismannen ser ut i dag, ifølge Zink. 

– Tidligere trodde man at mumiens hud hadde blitt mørkere under dens bevaring i isen, men antagelig er det vi ser nå i stor grad Ötzis opprinnelige hudfarge. Å vite dette er selvfølgelig også viktig for riktig bevaring av mumien.

Videre hadde Ötzi sannsynligvis ikke langt fyldig hår. Han var på vei til å bli skallet, tyder genene hans på. 

– Dette er et relativt tydelig resultat og kan også forklare hvorfor det nesten ikke ble funnet hår på mumien, sier Zink. 

En rekonstruksjon av ismannen ved South Tyrol Museum. Den nye studien viser at han hadde mørkere hud og mindre hår enn antatt.

– Et velkomment tillegg

Iain Mathieson, er genetiker ved University of Pennsylvania og har ikke deltatt i studien.

Han sier til Smithsonian Magazine at den tidligere genetiske undersøkelsen fra 2012 var en bemerkelsesverdig prestasjon, men at teknologien har utviklet seg mye siden den gang. 

– Fra perspektivet til det nå mer modne feltet er det fint å se at folk går tilbake, produserer data av høyere kvalitet og yter rettferdighet til dette ikoniske individet.

Pontus Skoglund, som forsker på gammelt DNA ved Francis Crick Institute i London, sier til Nature at det ikke er overraskende at Ötzi hadde forfedre fra Anatolia. 

Men genomet er «et velkomment tillegg til det detaljerte portrettet som eksisterer om hans liv og siste timer», sier han. 

Ble drept

Forskning på ismannen har for eksempel avslørt at han ble drept. 

I 2001 viste røntgenbilder at Ötzi hadde pilspiss av flint i venstre skulder. Måten pilen traff på, tyder på at Ötzi blødde i hjel i løpet av noen minutter, ifølge South Tyrol Museum of Archaeology. 

Han hadde også en hodeskade som kan ha oppstått rundt dødsøyeblikket enten fra et slag eller fall. 

Studier av magen har vist at han hadde fått i seg mose før han døde. Han hadde spist kjøtt fra steinbukk og hjort, samt einkorn. Forskerne fant også spor av den giftige bregnearten einstape.

Han hadde skinnklær fra tamme dyr. Jakka var laget av skinn fra geit og sau, og lendekledet var av saueskinn. Pelslua var imidlertid fra bjørn.  

Ötzi har 61 tatoveringer på kroppen i form av streker og kryss. Var de til pynt eller var de ment å ha en annen funksjon? 

Forskere har spekulert på om de kan være tenkt å lindre smerte. De er alle plassert på steder der Ötzi hadde slitasje på kroppen og muligens smerter, ifølge South Tyrol Museum of Archaeology.

Referanse: 

Ke Wang, m. fl.: «High-coverage genome of the Tyrolean Iceman reveals unusually high Anatolian farmer ancestry», Cell Genomics, 16. august 2023. 

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS