Et astrolabium var et instrument sjøfolk brukte til å navigere med før sekstanten gjorde sitt inntog på 1700-tallet.
Den 17,5 centimeter store metallskiven har et hull i midten som gjorde navigatørene i stand til å måle stjernehøyden for å finne riktig breddegrad.
Instrumentet ble funnet opp av greske astronomer, skriver Store norske leksikon. I antikken ble det brukt til å måle hvor høyt stjerner sto på himmelen og til å bestemme tiden på døgnet.
Det var først på slutten av 1400-tallet at særlig spanske og portugisiske sjøfolk begynte å bruke enkle utgaver av dem på seilasene sine.
De var ikke veldig nøyaktige når det gjaldt å finne breddegrad, altså plasseringen på nord-sør-aksen, ifølge Wikipedia. Og astrolabiet kunne ikke si noe om lengdegraden.
Til India
Både forskere og Guinness’ rekordbok har nå bekreftet at dette astrolabiet er det eldste i sitt slag, altså det eldste kjente som er brukt til sjøs.
Forskerne antar at det er laget en gang mellom 1496 og 1501, og det er utsmykket med det kongelige portugisiske våpenmerket.
Analyser viser at metallskiven består av nesten to tredeler kobber, samt en god del sink og tinn.
Vasco da Gama hadde sannsynligvis med seg astrolabier da han oppdaget sjøveien til India i 1497. Men gjenstanden forskerne nå har undersøkt stammer fra hans neste reise noen år senere.
Det ble funnet sammen med vraket av skipet Esmeralda, som ble funnet utenfor kysten av Oman i 2016.
På grunn
Ifølge forskerne var Esmeralda et av ti skip som deltok i ekspedisjonen. Mens de fleste dro tilbake til Portugal sammen med da Gama selv, skulle Esmeralda patruljere kysten av India og passe på portugisiske erobringer under ledelse av da Gamas onkel Vicente Sodré.
Sodré skal ha tatt turen over til Adenbukta for å plyndre litt. Både han og skipet endte sine dager da de gikk på grunn ved øya Al-Hallaniyah utenfor det som i dag er Oman.
Med seg ned tok de det som nå er verdens eldste marine astrolabium.
Ifølge Det norske akademis ordbok er det valgfritt om du skriver et astrolabium eller en astrolab. Ordnett.no mener sistnevnte heller burde skrives et astrolab.