Narsissistsjefens handikap

Noen sjefer oser selvsikkerhet, autoritet og effektivitet. Men er de narsissistiske nok, kan vi kanskje ikke stole på beslutningene deres likevel.
13.8 2011 05:00

Problemet til narsissistsjefene er at noen av egenskapene som gir inntrykk av stålkontroll, også er de som gjør dem til dårlige ledere, ifølge en nederlandsk studie.

Det at de er selvsentrerte og autoritære, kan forhindre kommunikasjon med medarbeidere - informasjon som er et viktig grunnlag å basere beslutninger på.

Narsissistsjefen kan rett og slett være for selvopptatt til å stille andre mennesker spørsmål, og til å oppsummere diskusjoner, ifølge en pressemelding fra Psychological Science, der studien er publisert.

Lite kommunikasjon - dårlig valg

Doktorgradstipendiat i organisasjonspsykologi ved Universitetet i Amsterdam, Barbora Nevicka, samlet 150 frivillige til et lederforsøk. I grupper på tre skulle én være sjefen, men sammen skulle de danne grunnlaget for denne lederens beslutning.

Målet med gruppearbeidet var å velge ut en jobbkandidat til en bestemt stilling. Imidlertid hadde de tre i gruppa tilgang på ulik informasjon om kandidatene.

For å plukke den riktige personen til jobben, måtte de ideelt sett utveksle opplysninger og danne seg et helhetlig inntrykk. Det var denne utvekslingen det skortet på i gruppene med narsissistiske ledere.

De valgte en dårligere kandidat til den tenkte stillingen, enn de kanskje hadde gjort med en mer demokratisk leder, ifølge studien Nevicka.

Fort og gærent

Graden av narsissisme hos sjefene i studien avgjorde Nevicka ut fra et spørreskjema til hver av lederne. Samtidig skulle de øvrige gruppemedlemmene evaluere lederens effektivitet og autoritet.

Lederne som scoret høyest på narsissisme-skalaen ble også rangert som de mest effektive. Dette sto i kontrast til kvaliteten på arbeidet de hadde gjort.

- De narsissistiske sjefene hadde en svært negativ effekt på hvordan gruppa gjorde det, sier hun i pressemeldingen.

Fordel i kriser?

Vi finner flere narsissister blant studentene på Handelshøyskolen BI, enn for eksempel blant en gruppe sykepleierstudenter, ifølge doktorgraden til Christian Enger Gimsø ved nettopp BI. Det skrev avisa Dagens Næringsliv i en artikkel i fjor.

- På grunn behov for anerkjennelse, makt og innflytelse er en lederposisjon det mest sosialt aksepterte stedet for en narsissist, sa Gimsø til avisen.

Det finnes også de situasjonene der det kan være en fordel å ha en slik sjef, ifølge studien til Nevicka - nemlig i kriser.

- Da kan det å vise styrke og dominans dempe usikkerhet og uro, sier hun i pressemeldingen.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse