Nesa er tett og arbeidsoppgavene mange. Ifølge irske forskere kan det være lurt å ta seg en dag fri.

Karer du deg på jobb selv om du er syk?

En fridag kan være en lur investering, ifølge forskere

Vekkerklokka ringer, og du våkner med tett hode og snørrete nese.

En fridag hadde kanskje vært lurt, men oppgavene hoper seg opp på jobb.

Du karer deg opp og tenker at du tar en for laget.

Det er ikke så lurt i lengden, hevder forskere fra Irland.

Problemet oppstår dagen derpå

Studien ble nylig publisert i Journal of Occupational Health Psychology.

Fenomenet, der folk fortsetter å jobbe selv om de er syke, kalles presenteeism. På norsk brukes ofte ordet sykenærvær. Ifølge studien skjer det først og fremst der ansatte ikke har nådd arbeidsmålene sine.

Ingrid Steen Rostad har forsket på årsakene til sykenærvær.

Og problemet, ifølge forskerne, oppstår dagen etter.

– Selv om det kan virke som en god idé å jobbe til tross for dårlig helse for å nå jobbmålene, viser forskning at det har en domino-effekt på arbeidernes ytelse neste dag, sa Wladislaw Rivkin, professor i organisasjonsatferd ved Trinity Business School i Dublin og en av forskerne bak studien, i en pressemelding.

Bør fraråde sykenærvær

At medarbeidere trosser feber og vond rygg for jobben, kan kanskje være gledelig for en arbeidsgiver. Det bør det ikke være, hevder Rivkin.

– Ledere bør åpent fraråde sykenærvær ved å forsikre team-medlemmer om at hvis de føler seg uvel, er det akseptabelt å redusere daglige arbeidsmål og i stedet ta vare på helsa si, fortsatte han.

Når vi er syke tappes vi for mental energi. Det krever en større innsats å konsentrere seg, og vi klarer ikke innhente den konsentrasjonen til neste dag, ifølge forskerne.

Forskningen ble gjennomført under covid-19 i 2020. 126 ansatte på hjemmekontor logget arbeidet sitt over 12 arbeidsdager. Det resulterte i 995 daglige arbeidsobservasjoner.

8 av 10 hadde gått på jobb ved sykdom

Å gå på jobb selv om en er syk kan høres ut som en dårlig idé. Grunnene til at folk gjør det likevel er mange, viser forskning.

I en studie gjort i Norge og Sverige i 2014 rapporterte 80 prosent av nordmennene og 67 prosent av svenskene at de hadde gått på jobb selv om de egentlig burde ha meldt seg syke.

Ingrid Steen Rostad er førsteamanuensis på Institutt for ledelse og organisasjon ved BI i Trondheim.

– Ansatte kan føle seg presset til å møte opp, og noen føler seg uunnværlige på arbeidsplassen. En kan tenke at en belaster kollegaer ved å være borte, og at arbeidet hoper seg opp til senere.

For andre igjen kan det gå på samvittighet og moral.

– Sykenærvær kan også komme av motivasjon og en lyst til å dra på jobb, sier hun til forskning.no.

Lur investering

Steen Rostad viser til at tidligere forskning støtter de irske forskernes funn.

– Ved sykenærvær får en ofte ikke restituert nok. Det er gjerne hvile som må til når vi er syke, sier hun.

En hviledag kan dermed være en lur investering både for deg og bedriften. Å gå på jobb ved sykdom kan føre til lengre sykefravær og andre helseplager på sikt.

– Tror du pandemien har hatt en innvirkning på sykenærværet?

– Det kommer an på jobben. For noen har reglene blitt tydeligere for når en bør være på jobb og ikke. Andre igjen har blitt vant til å jobbe under ulike forhold hjemme, og da også ved sykdom, sier hun.

Kilde:

W. Rivkin m.fl. Should I stay or should I go? The role of daily presenteeism as an adaptive response to perform at work despite somatic complaints for employee effectiveness. Journal of Occupational Health Psychology. DOI: https://doi.org/10.1037/ocp0000322

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS