Har oversatt sjimpansespråk til menneskespråk

Sjimpanser bruker et stort antall fakter når de kommuniserer med hverandre. Nå har forskere funnet ut hva mange av dem betyr.

Noen av faktene kan ifølge forskerne bety flere ting. (Foto: Microstock)
Noen av faktene kan ifølge forskerne bety flere ting. (Foto: Microstock)

.

I alt har 66 fakter fra 5000 hendelser blitt filmet og finstudert av forskere, som har oversatt dem til i alt 19 meldinger. Det skriver BBC.

Elskovsbitt

– Det som er så fantastisk, er at dette minner om vårt eget språk, hvor vi også bruker kroppen, sier Catherine Hobaiter, som har ledet studien, til BBC.

Noen av faktene kan ifølge forskerne bety flere ting. Hvis en sjimpanse tar fatt i en annen, så kan det bety «slutt med det», «kravl opp på meg» eller «gå vekk».

Mens andre bevegelser betyr noe helt spesielt. For ifølge forskerne betyr små bitt i et blad at en sjimpanse gjerne vil ha seksuell oppmerksomhet.

Ligner på mennesker

– Det store budskapet er at det er andre arter som har en meningsfull kommunikasjon. Det innebærer at det ikke er noe unikt for mennesker, sier Hobaiter og legger til at det ikke er underlig at apenes måte å kommunisere på, minner mye om vår egen.

– Sjimpanser er nærmere i slekt med oss enn noen av de andre store apene, så det gir mening at vi er like på mange måter, sier hun til BBC.

Referanse:

Catherine Hobaiter og Richard W. Byrneemail: The Meanings of Chimpanzee Gestures (2014) Current Biology. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.cub.2014.05.066

Sammendrag

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS