Lepilemur leucopus-lemurene er nattdyr som foretrekker å gjemmer seg i skyggen og i trærne i løpet av dagen.  Illustrasjonsfoto: Colourbox
Lepilemur leucopus-lemurene er nattdyr som foretrekker å gjemmer seg i skyggen og i trærne i løpet av dagen. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Lemurer utveksler informasjon gjennom urin

Lemur-storfamilier gjør fra seg på de samme trærne, og her plukker de opp viktig informasjon om hverandre.

Publisert

Slik ble studien gjort

Dröscher og Kappeler studerte til sammen 14 voksne lemurer over 1000 timer for å se på toalettvanene deres.

I studien kartla forskerne hvor toalettrærne fant sted. De ville finne ut om disse trærne ble brukt på en annen måte i de ulike sesongene. De ville også undersøke om kjønn og alder på lemurene avgjorde bruken av trærne. 

Utveksling av informasjonpå offentlige toaletter har alltid vært et utbredt fenomen. Veggene ofte prydes av meninger og kjærlighetserklæringer, og det er her vi ofte utveksler hemmeligheter og sladder under sene festkvelder.

Lemuren Lepilemur leucopus gjør det på en litt annen måte.

I dyreverdenen finnes det ingen porselenstoaletter eller vegger. For å kommunisere med hverandre sender de informasjon gjennom duft fra urinen.

I en ny studie, publisert i tidsskriftet Behavioral Ecology and Sociobiology, har tyske forskere funnet ut at disse lemurene bruker urinen sin for å opprettholde kontakt med resten av familiemedlemmene, samt med de andre lemurene i arten.

Forskerne fant også ut at urinduften informerer inntrengere om at hannene her vil forsvare partneren sin.

Lemurene i denne arten ser sjelden sine familiemedlemmer, da de bor i forskjellige trær og finner maten på ulike steder.  Illustrasjonsfoto: Colourbox
Lemurene i denne arten ser sjelden sine familiemedlemmer, da de bor i forskjellige trær og finner maten på ulike steder. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Spesielle toalet-trær

For disse lemurene gjør ikke fra seg hvor som helst. For at dette kommunikasjonssystemet skal fungere i dyreriket deres, har de  egne utvalgte toalett-trær, ifølge forskerne.

Dette er ikke uvanlig blant primater.

Vedlikeholder det sosiale båndet

Lepilemur leucopus-lemurene er nattaktive trebeboere som finnes sør på Madagaskar. De bor sammen i storfamilier med mange generasjoner.

Likevel sees familiemedlemmene sjelden. Selv om de bor på det samme territoriet, sover de i ulike trær og spiser på ulike beiteområder. Det disse dyrene har til felles, er trærne der de gjør sitt fornødne.

Forskerne tror at dette er en måte for lemurene å opprettholde fortrolighet og sosiale bånd.

Forskerne skriver at urinlukten gir lemurene informasjon om familiemedlemmenes seksuelle og individuelle identitet, og at den kan fungere som et signal på deres individuelle tilstedeværelse.

Referanse:

I. Dröscher, Iris og Kappeler, M. Peter: Maintenance of familiarity and social bonding via communal latrine use in a solitary primate (Lepilemur leucopus), Behavioral Ecology and Sociobiology, DOI 10.1007/s00265-014-1810-z, Oktober 2014