Historien om Odyssevs strabasiøse hjemferd fra Troja og hjemkomsten til øya Ithaka for om lag 3000 år siden, kan ha blitt sunget og sitert i hele 2800 år. Da tror du kanskje at det også finnes gamle kopier av boka?
Men det gjør det ikke.
I oldtidens Hellas ble tekster nemlig skrevet på egyptisk papyrus. Det er et materiale som dessverre ikke holdt lenge i det fuktige europeiske klimaet. Mugg tok knekken på papyrusen.
Derfor er det en liten sensasjon når arkeologer i Hellas nå endelig har funnet en leirtavle som gjengir 13 verselinjer fra «Odysseen».
Funnet i Olympia
Leirtavlen ble funnet nær ruinene av Zeus-tempelet i oldtidsbyen på halvøya Peloponnes, som også er opphav til dagens olympiader. I Olympia er arkeologer i gang med et treårig graveprosjekt.
Linjene er hentet fra den 14. av de til sammen 24 sangene i «Odysseen». Det er her Odyssevs for første gang ser igjen sin gamle venn grisegjeteren Evmaios.
Selv om handlingen i «Odysseen» bare strekker seg over 41 dager, så forteller den om hva som hendte Odyssevs under en hjemreise fra Troja som tok hele ti år.
Odyssevs ble på reisen blant annet holdt tilbake av en nymfe, han besøkte underverdenen og han møtte to enøyde kjemper, eller kykloper. Hjemme på øya Ithaka ventet hustruen Penelope.
Fra det 3. århundre
Ifølge en pressemelding fra Det greske kulturdepartementet er det mulig å slå fast at leirtavlene er fra det tredje århundret etter vår tidsregning. Men de kan også være eldre.
Homers to heltedikt «Iliaden» og «Odysseen» regnes av mange som selve starten på hele vår europeiske litteratur.
Men selv om Homers to bøker er svært godt kjent i vår tid, kjenner vi knapt til noe som er nedskrevet etter ham som er eldre enn middelalderen.
Fantes virkelig Homer?
Mange stiller i dag spørsmål ved om den blinde poeten Homer virkelig har eksistert.
Kanskje er det heller snakk om sanger framført av en rekke ulike sangere i oldtiden, som ble samlet og skrevet ned først i det 8. århundre.
Sang-historiene kan ha blitt tillagt den oppdiktede dikteren Homer.
Selv om de versjonene av «Odysseen« og «Iliaden» som vi kjenner i dag altså er fra middelalderen, kan det ikke utelukkes at de er basert på skriftlige kilder fra oldtiden som i dag er gått tapt.
Annonse
Det hører med at etter middelalderen så har stadig nye oversettere satt sitt eget preg på Homers eposer.
Rester er også funnet i Egypt
Med leirtavlen som er funnet i Olympia kan forskere få vite mer om hvordan Homers eller sangernes språk lød for snart to tusen år siden.
I det tørre Egypt, der papyrus er mye mer holdbart enn i Europa, har forskere tidligere også funnet noen papyrusbiter med fragmenter av Homers tekster.
Disse ble nedskrevet tre århundrer før vår tidsregning, altså rundt 600 år før leirtavlene som nå er funnet.
Forskningsprosjektet Homer Multitext Project forsøker å samle alle løse biter av eposene som er tillagt Homer. Prosjektet vil sammenligne bitene og kanskje kan vi slik få et bredere perspektiv på denne viktige delen av vår litterære arv.
Kilder:
Smithsonian.com: «Oldest Greek Fragment of Homer Discovered on Clay Tablet»