Humor er viktig for å holde moralen oppe, mener antropolog. Her astronauten Joseph P. Allen om bord på romferga «Columbia» i 1982. (Foto: NASA)

– Ta med en klassens klovn til Mars, anbefaler forsker

Antropolog mener NASA bør lære av Roald Amundsens ekspedisjon til Sydpolen.

Den amerikanske antropologen Jeffrey Johnson har i fire år studert grupper av folk som overvintrer i Antarktis.

Nå samarbeider han ifølge den britiske avisa The Guardian med den amerikanske romfartsetaten NASA. Sistnevnte vil være best mulig forberedt når de om noen år skal sende mennesker i retning Mars.

En komiker, en «klassens klovn» om bord kan holde gruppa sammen i pressede situasjoner, tror forskeren.

– Dette er mennesker som har evnen til å skape samhold, bygge broer når det oppstår spenninger og til virkelig å løfte moralen, sier Johnson, som er professor ved University of Florida.

Når mennesker bor så tett på hverandre over så lang tid, som på Sydpolen eller på en Mars-ferd, vil stemningen helt sikkert svinge og og spenninger kan fort oppstå mellom deltakerne.

– Da er det livsviktig at du har noen som kan bidra til at alle kommer overens så de kan gjøre jobben sin, sier Johnson ifølge The Guardian.

Amundsen skjønte det

Antropologen trekker fram den norske polfareren Roald Amundsen som en som hadde skjønt hvor viktig det var å holde humøret oppe.

Amundsen tok med den muntre kokken Adolf Lindstrøm i sitt forsøk på å nå Sydpolen.

«Han har ydet de norske polarexpeditioner større & verdifullere tjenester enn noen annen mann», skrev Roald Amundsen om Adfolf Henrik Lindstrøm. Her på Framheim i Hvalbukta på Antarktis i 1911. (Foto: Nasjonalbibliteket)

– Han ble sett på som en stor underholder som bidro til å holde moralen oppe gjennom den lange sørlige vinteren, sier Johnson ifølge avisa The Telegraph.

Robert Scotts konkurrerende polekspedisjon manglet en klovnefigur, mener Johnson.

– Mannskapet delte seg i klikker. De sto ikke sammen som én gruppe, sier antropologen til The Guardian.

Lang tur

Det er flere grunner til at en reise til Mars kan tære mye mer på humøret enn en liten svipptur til månen.

Reisen vil ta rundt åtte måneder. Én vei.

Enten målet bare er å sirkle rundt Den røde planeten eller om mennesker faktisk skal lande på Mars, blir det fort et par–tre år.

20 minutters forsinkelse i all kommunikasjon med jorda, kan også bli ganske stressende i en nødssituasjon.

Nå samarbeider Johnson med NASA for å se om klovneri og andre karaktertrekk er viktige for om slike romferder skal lykkes. Slik forskere har observert på Antarktis-ekspedisjoner og blant isolerte laksefiskere i Alaska.

Referanse:

Jeffrey Johnson: Human Exploration Crews: Informal Social Roles, Team Viability and Conflict. Foredrag på AAAS Annual Meeting, februar 2019. Sammendrag

Powered by Labrador CMS