Pingviner på et isfjell i Antarktis i januar 2022.
Pingviner på et isfjell i Antarktis i januar 2022.

Rekordlite område er dekket av is i Antarktis i januar

Havisen i Antarktis dekket i januar et område som er mindre enn hva som noensinne er registrert tidligere. Issmeltingen gjør at den globale oppvarmingen går raskere.

Årets januarmåned var den tredje varmeste som er registrert i Europa. På første nyttårsdag ble det satt varmerekorder i flere land, ifølge EUs klimaovervåker Copernicus.

Utbredelsen av havisen rundt Antarktis var 31 prosent lavere i januar i år enn snittet for januar fra 1991 til 2020 og langt under den tidligere rekorden for januar måned, satt i 2017.

Isen sender solvarmen tilbake

Dermed er isomfanget for januar i Antarktis det laveste siden satellittmålingene startet i 1979. Men utbredelsen av havis er normalt enda lavere i februar og mars.

At havisen i Antarktis smelter, har ingen merkbar effekt på havnivået fordi isen allerede befinner seg i havet. Men det er likevel problematisk ettersom issmeltingen bidrar til global oppvarming.

Den hvite isen sørger for at opptil 90 prosent av Solens energi går tilbake til verdensrommet. Når den erstattes av mørkt hav, blir samme mengde solvarme absorbert av havet.

Rettet 12.2.23 kl. 11.37: Det dreier seg kun om rekord for januar de siste tiårene, ikke rekord totalt.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS