Du kan se flere av de flotte fotografiene ved å trykke på pilene i hjørnet av bildet:

Isfjell har snudd seg: Se de fantastiske bildene av «krystallpalasset»

I Sørishavet har et isfjell rotert 180 grader. Det avslører alt det som har gjemt seg under havets overflate. Se de spektakulære bildene av isens blå-turkise farger og flotte mønstre.

Når noen bruker frasen: «Det er bare toppen av isfjellet», kan man lure på hva som egentlig er bunnen.

Dette bildegalleriet øverst i denne artikkelen gir deg et svar, og det er et vakkert syn.

– Isen inneholder sedimenter og mineraler fra flere århundrer. Det er som er det laget av drømmer, opplyser Nasa til avisen Daily Mail, som nylig har publisert de vakre bildene.

Et alien-blått vidunder i Antarktis

Det er fotografen Alex Cornell fra The U.S. Antarctic Program som oppdaget det omvendte isfjellet i Iceberg Alley i Weddellhavet.

– Isfjell er som regel hvite med blått preg ved vannet. Denne derimot var alien-blå. Den så ikke ut som den hørte hjemme på jorda, forteller han.

Den blå-grønnlige fargen som får isen til å ligne krystaller, er skapt på bakgrunn av isens måte å motta sollyset på under havet.

Når sollys treffer klart sjøvann, vil vannet nemlig alltid absorbere sollysets røde farge, mens den reflekterer lysets blå farge tilbake. Det er også forklaringen på at helt klart tropevann ofte framstår som turkisblått.

På bildene kan du se hvordan fargene spiller sammen med lag av sedimenter og mineraler som har satt seg i flak på isen og nå danner de vakreste mønstre.

U-sving er ekstremt sjelden – og farlig

I Iceberg Alley roterer en stor konsentrasjon av isfjell daglig med klokken ved å bevege seg rundt i en nordøstlig retning. Men det uvanlig et av isfjellene snur seg opp-ned.

Under normale omstendigheter befinner hele 90 prosent av isfjellet seg nemlig under havets overflate.

Når isfjellet likevel har snudd, skyldes det at isen under havet har smeltet.

Denne gangen gikk det fredelig for seg, men det er slett ikke ufarlig når et isfjell snur seg. Det kan faktisk starte en tsunami som kan være til fare for skip i farvannet.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS