Overraskende livlig i Antarktis

Den første ordentlige varetellinga av dyrearter i Antarktis viser at tilsynelatende ugjestmilde Sør-Orknøyene har flere livsformer enn troperiket Galapagos.

Chinstrap-pingviner. (Foto: British Antarctic Survey)
Chinstrap-pingviner. (Foto: British Antarctic Survey)

Når man sammenligner de frodige Galapagosøyene med de snøkledde Sør-Orknøyene, skulle man jammen ikke tro at det faktisk finnes flere dyrearter på og rundt sistnevnte.

Men den aller første skikkelige opptellinga av arter på og rundt de Antarktiske øyene, avslører at dyrelivet her faktisk er mer mangfoldig enn på tropeøyene.

Forskerne har funnet hele 1224 arter der oppe i Sørishavet. 1026 av dem lever i vannet. Det er nok noe av grunnen til at de arktiske regionene oppfattes som fattige på liv.

- Når vi ser Arktis og Antarktis, ser vi bare is. Men under havoverflata er det et utrolig rikt miljø, sier sier David Barnes fra British Antarctic Survey (BAS) til BBC.

Rikt liv

- Vi ante ikke at det var så mange ulike dyrearter på og rundt disse øyene. Denne overfloden av liv var totalt uventet i et polarområde, sier Stefanie Kaiser fra University of Hamburg i ei pressemelding.

Prosjektet er en del av Cencus of Marine Life, et internasjonalt samarbeid om å kartlegge livet i verdenshavene.

Forskerne valgte å undersøke dyrelivet på land og i vann ved Sør-Orknøyene, nær spissen av den Antarktiske Halvøya. De brukte dykkere og trålernett til å fange skapninger som kråkeboller, marker, krepsdyr og skjell, helt ned til 1500 meters dyp.

- Dette er første gangen noen har gjort en slik opptelling i polare strøk, sier Barnes i pressemeldinga.

Godt utgangspunkt

Han mener akkurat Sør-Orkneyøyene er et godt sted å starte. Her er det gjort en del undersøkelser fra før, og forskerne fant bare fem nye arter blant de 1224 eksemplarene. Det betyr at de begynner å kjenne dyrelivet i området ganske godt.

Da har de et godt utgangspunkt for å bedømme hvordan mangfoldet påvirkes av endringer i havet og klimaet.

- Hvis vi skal kunne skjønne hvordan disse dyra vil reagere på framtidige forandringer, er det veldig viktig å ha et slikt startpunkt, sier Barnes.

Lenker:

BBC: First inventory of life at poles

British Antarctic Survey
 

Powered by Labrador CMS