Annonse

Kronikk: Skoleturene styrker båndene mellom Norge og Tyskland

Akademikeres kritikk av skoleturene med busser til Tysklands tidligere konsentrasjonsleire viser liten innsikt i hva turene går ut på, skriver Marit Langmyr i dette debattinnlegget.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

 I artikkelen Vil tilbake til Tyskland som ble publisert 22. januar på forskning.no benytter Tor Jan Ropeid betegnelsen «ulykksalig Holocaustturisme» om skoleturene til Tyskland og Polen.

Dette er en beskrivelse som vitner om liten forståelse og innsikt i hva disse turene dreier seg om. Skoleturene, som arrangeres av Aktive Fredsreiser og Hvite busser, svekker ikke båndene mellom Tyskland og Norge, de er med på å styrke dem.

Igjen kommer det kritikk fra akademikere som uttaler seg om skoleturene, men selv ikke har vært på en slik tur.

I Tyskland har man et helt annet syn enn det som kommer frem i artikkelen. Administrerende direktør i Aktive Fredsreiser Helga Arntzen mottok i 2011 den høye utmerkelsen “Bundesverdienstkreuz am Bande” fra Tysklands Bundespresident Christian Wulff for sitt engasjement for «aktive Vergangenheitsbewältigung». I talen til den tyske ambassadøren i Oslo Detlef Rünger heter det blant annet: Helga Arntzen tildeles fortjenstordenen for sin innsats for de tysk-norske forbindelsene.

Innsikt i historia og nåtida

Uttrykk som “den ulykksalige holoaustturismen” håper vi ikke dukker opp igjen av respekt for det verdifulle samfunnsarbeidet både Aktive Fredsreiser og Hvite busser har gjort i årevis. På turene formidler vi et helhetlig opplegg som rommer både fortid, nåtid og fremtid.

Elevene får kunnskap om historiske hendelser, men også innsikt i det moderne Europa,demokrati, erklæringen om menneskerettighetene og dagens internasjonale konfliktbilde. Selv om holocaust og Auschwitz naturlig nok er et tema på turen, legger vi vekt på håp, muligheter, forsoning og en fredelig framtid.

I samme artikkel påstår Jorunn Sem Fure at turene blir satt for lite i sammenheng med Tyskland etter krigen. Dette er en påstand vi ikke kjenner oss igjen i. Våre reiseledere har mye kunnskap om det moderne Tyskland, og formidler dette videre på bussene. Ikke minst er dette temaet sentralt under guiderunden i Berlin.

Bidrar til økt kontakt

Bakgrunnen for artikkelen var at forskere er bekymret for konsekvensene dersom de akademiske båndene til Tyskland svekkes.

Skoleturene bidrar ikke til at det blir mindre kontakt mellom Tyskland og Norge. Tvert imot, vi arbeider for å styrke forbindelsene mellom landene. Vi får stadig tilbakemeldinger fra skoleelever om at de ønsker å reise tilbake til Berlin.

Dersom man ønsker flere norske studenter til Tyskland bør man støtte opp under skoleturene med Aktive Fredsreiser og Hvite busser. Dette er en type turer det bør være flere av - ikke færre!

Powered by Labrador CMS