Presidenten i Norsk Psykologforening beklager at kurs i tankefeltterapi har vært godkjent som spesialistkurs for psykologer, og sier godkjenningen skyldes rutinesvikt.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Hva er tankefeltterapi?
Tankefeltterapi (TFT) er en behandlingsform som er sammensatt av elementer fra tradisjonell kinesisk medisin, akupressur, kinesiologi og kognitiv terapi.
TFT ble utviklet av den amerikanske psykologen Roger J. Callahan på slutten av syttitallet.
Behandlingsmetoden bygger på en teori om at kroppen inneholder en type energifelt som kalles tankefelt.
Tankefeltet antas å styre underbevissthet, bevissthet og følelser.
Metoden benyttes for å behandle traumer, angst, fobier, avhengighet, tvangslidelser og psykosomatiske lidelser.
I behandlingen stimulerer man såkalte aku-punkter ved å banke på dem samtidig som man tenker på det aktuelle følelsesmessige problemet.
Problematiske tanker, følelser og smerter forstås som blokkeringer i tankefeltene. I starten får klienten behandling av terapeut, men læres etter hvert opp i å utføre behandlingen på seg selv.
Det finnes ingen bevis for at TFT har noen virkning.
Etter at forskning.no tidligere denne uken publiserte saken Vil banke vekk problemer har Norsk Psykologforening gått ut med en redegjørelse om at tankefeltterapi har vært godkjent som kurs i deres spesialistprogram.
Denne godkjenningen har gjort at psykologer fra hele landet har tatt kurs i tankefeltterapi, som i hvert fall i enkelte tilfeller har blitt dekket av statlige arbeidsgivere.
Ikke lenger godkjent
I uttalelsen, som ble publisert på Psykologforeningens nettsider, ble det gjort rede for foreningens standpunkt i forhold til tankefeltterapi. I denne artikkelen legges det vekt på at psykologer ikke skal drive alternativ behandling som ikke har en dokumentert virkning.
- Kursene i tankefeltterapi er ikke lenger godkjent som spesialistkurs eller vedlikeholdskurs i Norsk Psykologforening. Dette er fordi vi ikke finner at de svarer til kravene i prinsipperklæringen om evidensbasert praksis, står det i redegjørelsen, som er skrevet av Psykologforeningens president Tor Levin Hofgaard.
- Jeg beklager at kursene har vært godkjent, og at Norsk Psykologforening ikke har vært tydelige nok på vårt ståsted, sier Hofgaard til forskning.no.
Har satt i gang intern undersøkelse
Han forteller at han på fredag i forrige uke ble gjort oppmerksom på at kurs i tankefeltterapi markedsfører seg som om de godkjent som spesialistkurs i Psykologforeningen.
Han vil ikke uttale seg om hvor lenge kursene har vært godkjent, men flere psykologer forskning.no har snakket med har vært av den oppfatning at kursene fortsatt er godkjent.
- Nå skal vi kartlegge hvordan dette har skjedd, og arbeidet er i gang. Vi skal også undersøke om det er andre kurs som har fått godkjenning, men som ikke skulle hatt det.
Hofgaard sier at det i dag er mange leverandører av kurs i ulike behandlingsmetoder, og for å bli godkjent som leverandør til Psykologforeningens spesialistprogram må kurset først godkjennes av foreningens utdanningsavdeling.
- I dag sitter det en psykologispesialist i denne avdelingen, men det gjorde det ikke før, sier Hofgaard.
Tankefeltkurs dekket av arbeidsgiver
En av psykologene som har tatt kurs i tankefeltterapi er Anne Grete Andersen, som i dag er ekspert på traumer ved Universitetet i Tromsø. Andersen fikk tankefeltkurset dekket gjennom sin stilling ved Nordlandssykehuset.
Hun forteller at hun har prøvd metoden på pasienter, men at hun ikke følte det var riktig metode for henne.
- Jeg vil ikke si at det ikke er noe i tankefeltterapi, men jeg bruker det ikke nettopp fordi det finnes så lite forskning rundt det og fordi det ikke har noen dokumentert effekt, sier hun til forskning.no.
Annonse
- Villedende markedsføring
På nettsidene til Norsk institutt for energipsykologi står det fortsatt at alle kurs som holdes i deres regi er godkjent som spesialistkurs og vedlikeholdskurs til spesialitetene i Norsk Psykologforening.
Hofgaard sier at Psykologforeningen skal ta kontakt med instituttet for å få fjernet dette fra nettsiden.
- Det som nå står på nettsidene til Norsk institutt for energipsykologi er villedende markedsføring, sier han.