Gresspollen fører til store plager for mange. En ny metode skal forutse hvor ille sesongen blir.

Slik vil forskere forutse hvor ille pollensesongen blir

Forskere bak ny studie mener de har funnet en metode for å forutse spredningen av visse typer pollen gjennom en hel sesong.

Klør det i nesa? Snufsesesongen er i alle fall rett rundt hjørnet. En trøst er at forskere jobber med å gjøre livet enklere for allergikere.

I en studie fra blant annet Lunds Universitet i Sverige, mener forskere at de har funnet en metode som kan brukes til å sette en pollenprognose for hele sesongen. Studien er publisert i tidsskriftet Science Advances.

Nhi.no anslår at om lag én million nordmenn har pollenallergi.

Får du kløende øyne, tett nese, blank, rennende snue og stadige nyseanfall, er sannsynligheten stor for at du er pollenallergiker, skriver de. Mange blir dessuten veldig trøtte.

Formel bygget på data fra 28 værstasjoner

Det er flere års statistikk fra 28 værstasjoner rundt om i Europa som er svenskenes utgangspunkt. Data for temperatur, pollenkonsentrasjoner i lufta og nedbør skal i kombinasjon gi en prognose for hvor kraftig pollenspredning det blir gjennom hele sesongen.

– Informasjonen gjør det mulig å planlegge lengre i forkant, til og med før sesongen har startet. Prognosene kan for eksempel hjelpe helsepersonell med å forberede seg på økningen i allergirelaterte sykdommer, sier Georgina Brennan i en pressemelding. Hun er forsker ved Lunds universitet, og har vært med på arbeidet med studien.

– Det gjør det også lettere for spesielt sensitive personer når de planlegger ferie eller opphold i utlandet, mener hun.

Modellen er klar til bruk, opplyser universitetet.

Den har imidlertid noen begrensninger. Den fungerer bare på gresspollen, og den kan heller ikke brukes for å fastslå når sesongen begynner og slutter. Og den kan ikke fortelle oss hvor mye pollen det blir på en spesifikk dag.

Den gir altså en pekepinn på hvor alvorlig pollensesongen blir i sin helhet.

Tror mer CO2 i lufta vil gi mer pollen

Forskerne bak studien forventer mer pollen i fremtiden. Det har de funnet ut ved hjelp av en modell som tar økt CO2-innhold i atmosfæren i betraktning.

De tror pollenspredningen kan få 60 prosent økning dersom CO2-nivået i atmosfæren dobles.

CO2 øker som kjent plantenes produktivitet. Pollen er ikke noe unntak.

Spår mye pollen i år

Med dagens klimamodeller vil mange flere få problemer i årene som kommer, tror Brennan.

Ved hjelp av statistikk har man til en viss grad kunnet forutse pollensesongens alvorlighetsgrad også før. Pollenanalytiker i NAAF, Hallvard Ramfjord, spår i en artikkel hos DinSide relativt kraftig spredning i 2021. Det fordi 2020 var en rolig sesong.

– Statistisk sett vet man at to så rolige sesonger ikke kommer etter hverandre. Allergikere må med andre ord være forberedt på en sesong som i hvert fall lever opp til en gjennomsnittlig spredning – om ikke mer.

– Det er verdt å påpeke at selv en gjennomsnittlig pollensesong er alvorlig for allergikere i Norge, fortsatte han.

Håp for allergikere

Men det finnes håp for lindring av plagene når man først er allergisk. Det er mulig å vaksinere seg mot pollenallergi.

Problemet er at få tar vaksinen, fortalte Sverre Karmhus Steinsvåg til forskning.no i 2019. Han er professor og øre-nese-hals-spesialist ved Sørlandet sykehus.

Han fortalte at bare 3 prosent av de som burde fått vaksine, fikk det.

– Det er for lite kunnskap og for mye skepsis til vaksiner i befolkningen, mente han.

Pille gjør vaksinering enklere

Men han var i 2019 håpefull til en pille som nettopp var godkjent som behandling mot bjørkepollenallergi.

– Forskningen er veldig overbevisende. Det er all grunn til å tro at tabletten vil være like effektiv som den tradisjonelle vaksinen som gis i sprøyter. Vi regner med at i overkant av 70 prosent av de som har en pollenallergi vil ha en veldig god effekt av en slik vaksinasjon.

Helsenorge.no skriver at slik behandling kan startes av en fastlege eller spesialist, og ofte hindrer plager i fremtiden.

Referanse:

Kurganskiy, Alexander., Creer, Simon., De Vere, Natasha., Griffith, Gareth W., m. fl. (2021). Predicting the severity of the grass pollen season and the effect of climate change in Northwest Europe. Science Advances.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS