Det kan virke lenge til våren. Men om du skal få glede av å møte våren uten nysing og rennende nese, må du vaksinere deg i vinter. Det tar noen måneder før immunapparatet reduserer følsomheten mot bjørkepollen .

Altfor få vaksinerer seg mot pollenallergi, mener forsker

De som har alvorlig bjørkepollenallergi, kan glede seg til våren. Nå er nemlig vaksinepilla på vei.

– Mange flere bør vaksinere seg, mener Sverre Karmhus Steinsvåg.

Han er professor og øre-nese-hals-spesialist ved Sørlandet sykehus og forsker på allergivaksine.

I dag er det bare 3 prosent av dem som burde fått vaksine som får det, forteller han.

Sverre Karmhus Steinsvåg mener at samfunnet kan spare mye penger på at flere vaksinerer seg mot pollenallergi.

– Det er for lite kunnskap og for mye skepsis til vaksiner i befolkningen, forklarer han det med.

Forskningen er overbevisende

Steinsvåg har ikke deltatt i forskning på den nye pillen mot bjørkepollenallergi, men kjenner godt til den.

– Forskningen er veldig overbevisende. Det er all grunn til å tro at tabletten vil være like effektiv som den tradisjonelle vaksinen som gis i sprøyter. Vi regner med at i overkant av 70 prosent av de som har en pollenallergi vil ha en veldig god effekt av en slik vaksinasjon.

Det betyr at du som nyser og snufser deg gjennom våren har bedre tider i vente. Vaksinen vil redusere immunapparatets følsomhet for pollen.

Virker også mot or og hassel

Det har allerede vært mulig å ta en pille istedenfor en sprøyte for de som sliter med gresspollenallergi. Men snart kommer det altså en pille mot bjørkepollen.

Steinsvåg mener at den nye pillen mot bjørkepollenallergi er rett rundt hjørnet. Og som om ikke det var en god nok nyhet: Den ser også ut til å fungere godt for dem som er allergiske mot or og hassel.

Er du av blant de uheldige som er allergisk mot både gress og bjørk, kan du gjerne kjøre dobbelt og vaksinere seg mot disse samtidig, sier Steinsvåg.

I Legemiddelverket kan de foreløpig ikke si noe konkret om tidspunkt, verken for frislipp av vaksinepillen eller tilgjengelighet på blå resept.

For lite kunnskap

Det har også i flere år vært mulig å vaksinere seg mot bjørkepollen. Men det har vært mye styr.

Ved hver vaksinering må du vanligvis gå til en spesialist og få en sprøyte. Det er få fastleger som har kompetanse på å vaksinere.

I begynnelsen er det snakk om en gang i uka i rundt to måneder. Deretter må du ta en vedlikeholdssprøyte omtrent hver åttende uke i tre til fem år.

Det kan gå greit om du bor sentralt og nær en spesialist, men det er ikke like greit om du bor mindre sentralt.

Bosettingsmønsteret i Norge kan være en av årsakene til at så få har blitt vaksinert i Norge, mener Steinsvåg.

– Men også kunnskapen om muligheten, blant pasienter og leger, har vært for liten. Vi mener vi bør øke oppmerksomheten om vaksinering.

Mye å spare for samfunnet

Samfunnsøkonomisk er det mye å spare på piller framfor sprøyter, mener Steinsvåg.

Han mener at vaksinering med tabletter koster samfunnet bare halvparten så mye som en vaksinering med sprøyter. I og med at effekten er like god, så er dette et vesentlig framskritt, mener han.

– Det at pasienten kan ta denne pillen hjemme framfor å gå til lege, sparer jo helsevesenet for veldig mye tid og penger. Dessuten øker det tilgjengeligheten av vaksinering. Folk som bor langt unna en spesialist, vil nå få behandlingen hjem.

De fleste som starter med denne vaksinen, vil kunne klø litt under tungen de første ukene, men dette forsvinner etter hvert. Noen kan få litt ubehag i magen den første tiden. Utover det er det ikke bivirkninger med vaksinen, sier allergiforskeren.

Hver fjerde person har pollenallergi

Pasienter som har en bjørkepollenallergi som gir utsalg på prikktest eller blodprøve og som ikke har hatt god effekt av vanlige allergimedisiner, kan få vaksine.

Pollenallergi er den allergitypen som øker mest i Norge. Hver fjerde norske kvinne eller mann er nå plaget av for eksempel bjørk, gress og burot.

En studie fra Sahlgrenska akademin ved Gøteborgs universitet viser at flere har blitt pollenallergikere de siste årene. Allergiske reaksjoner mot gress- og bjørkepollen økte fra 26 til 39 prosent blant voksne fra 1992 til 2012, viser studien.

Forskes på vaksine mot hund og katt

Pollenallergi er et stort problem både for den som rammes av dårligere livskvalitet gjennom hele sommeren, men også for samfunnsøkonomien som lider av at folk går rundt og er trøtte og slappe.

– Vi skulle ønske at både fastleger og myndigheter var mer på banen og tilbudte vaksine til mange flere. Gresspollenallergikere kan nå bli vaksinert med en smeltetablett som de selv tar hjemme over en treårsperiode. Det viser seg at 90 prosent blir helt eller delvis bra av denne vaksinen, sa Anna Bistrup, rådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund til forskning.no i 2016.

Steinsvåg forteller at det nå også forskes på vaksiner mot både hund og katt, men at disse sannsynligvis ikke er rett rundt hjørnet.

Powered by Labrador CMS