MDMA er kjent som partydop. Nå skal forskere undersøke om det kan hjelpe folk med posttraumatisk stresslidelse.
MDMA er kjent som partydop. Nå skal forskere undersøke om det kan hjelpe folk med posttraumatisk stresslidelse.

Krigsveteraner med PTSD inviteres til MDMA-studie

Sykehuset Østfold undersøker om partydopet MDMA sammen med psykoterapi kan hjelpe folk med posttraumatisk stresslidelse. Krigsveteraner inviteres til å delta.

– Det er bruk av MDMA i kombinasjon med psykoterapien som er poenget, ikke MDMA i seg selv. Og dette er ingen «quick fix» og vil ikke passe for alle, sier forsker Ivar Goksøyr ved Sykehuset Østfold til Forsvarets Forum.

Han er en av få terapeuter i Norge som har sertifisering til å benytte det sentralstimulerende stoffet MDMA i terapi-sammenheng. Sykehuset Østfold har tillatelse til å importere stoffet for å kunne bruke det i terapi.

I april skrev Aftenposten om at MDMA for første gang skal brukes i offentlig behandling av norske pasienter.

Nå inviterer altså sykehuset ekssoldater som har fått posttraumatisk stresslidelse (PTSD) etter å ha tjenestegjort i utlandet, til å bli med i studien. Krigsveteranene som melder seg, vil bli nøye vurdert ut ifra en rekke kriterier.

– Det betyr blant annet at personene ikke må ha alt for sammensatte diagnoser. De kan ha moderat til alvorlig PTSD, men ikke mange tilleggsdiagnoser. De kan ikke ha et rusmisbruk, sier Goksøyr.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS