Dublins penger er fulle av dop

Irske forskere har undersøkt et utvalg av pengesedler i Dublin-området, for å se hvor mange av dem som hadde spor av kokain. Det viste seg faktisk å være alle sammen.

Publisert

- Resultatet på 100 prosent var overraskende, sier doktorgradsstudenten Jonathan Bones fra Dublin City University, som står bak analysen av 45 eurosedler fra Dublin-området.

En lignende undersøkelse av dollarsedler i USA konkluderte med at 65 prosent av pengene var dopforurenset.

Alle hadde dop

Når eurosedler kommer i kontakt med kokain, blir spor av det narkotiske stoffet tatt opp i den spesielle strukturen i bomullspapiret som pengene er trykt på.

Bones har brukt kromatografi og massespektrometer for å måle innholdet av kokain i både 5-, 10-, 20- og 50-eurosedler. Og det var altså ikke snaut.

Absolutt alle pengene hadde spor av stoffet. 62 prosent hadde mer enn 2 nanogram per seddel, mens 5 prosent hadde nivåer som var hundre ganger høyere.

Dette kan nok fortelle ett og annet om hva slags omgang seddelen har hatt med narkotikumet, tror Bones.

Sniff, sniff

De mest dopdynkede sedlene har sannsynligvis blitt rullet sammen til sugerør til å sniffe stoffet, spekulerer Bones. Fascinerende nok var det flest 20- og 50-eurosedler som var mest glasert i kokain.

Pengene med middels innhold kan kanskje ha vært med under kjøp og salg av dopet. Og euroene som bare hadde små spor etter kokain kan ha fått med seg litt av kjemikaliet i kontakt med andre penger i lommebøker og tellemaskiner.

- Dette er ikke noe kvantitativt mål, men kan kanskje være en indikasjon på hvor mye stoff som er i bruk, sier Bones i ei pressemelding.

Fortsetter det sånn, kan vel dophuene snart bare stappe innpå en lapp.

Forskningen ble finansiert av Irish Research Council for Science, Engineering and Technology.