Alkohol påvirker alle hjernens primære signalstoffer, men det foregår gradvis. Det er derfor du går fra lett beruset til dritings.

Fra brisen til svingstang: Slik påvirker alkohol hjernen din

Slik endrer en alkoholpåvirket hjerne kroppslige funksjoner, væremåte og dømmekraft.

Sommervarme, solferier og festivaler betyr for mange at det blir åpnet flere ølbokser og vinflasker enn vanlig.

Det er ikke noe galt i å drikke litt alkohol i ny og ne. Det kan gjøre oss mer åpne og utadvendte, men alkoholen vil også etter hvert svekke hjernen.

Større mengder alkohol rammer alle hjernens primære signalstoffer, og det kan gå utover dømmekraft, væremåte og kroppslige funksjoner.

Påvirkningen av signalstoffene skjer imidlertid gradvis, forteller alkoholforsker David Nutt.

– De fleste vil unngå å bli veldig fulle eller få bakrus, og hvis du holder deg til helsemyndighetenes anbefalinger, unngår du sannsynligvis begge deler, sier David Nutt, som er professor i nevrofarmakologi ved Faculty of Medicine, Department of Brain Sciences ved Imperial College London.

Med Nutts hjelp har vi laget en alkohol-guide. Den kan du bruke til å orientere deg om hvordan ulike promillenivået påvirker signalstoffer og kropp.

Guiden gir deg også en idé om hvor mye menn og kvinner med ulik kroppsvekt må drikke for å oppnå ulike promillenivåer.

Under 0,5 i promille: Alkoholen begynner å romstere i hjernen

Når du tar den første slurken alkohol, passerer alkohol-molekylene fra mage-tarmsystemet over i blodet. Derfra når de hjernen i løpet av fem minutter.

Det går raskt fordi alkohol-molekylet er lite sammenlignet med andre molekyler, som for eksempel koffein, morfin og hjernens naturlige signalstoffer.

I hjernen trenger alkoholen derfor også gjennom den såkalte blod-hjerne-barrieren, som ligger som en membran rundt hjernevevet og beskytter den fra eksterne stoffer.

Etter omkring ti minutter merker du alkoholens første effekt i hjernen. Her er det første signalstoffet som blir påvirket, GABA.

Alkoholen virker ved å påvirke reseptorer på nervecellene slik at det blir produsert mer GABA, forteller David Nutt.

– Alkohol stimulerer GABA-reseptorene, noe som gjør deg mer avslappet og sosial og mindre usikker, forteller professoren.

Cirka promillenivå etter en øl for henholdsvis kvinner og menn.

Du føler deg avslappet og munter

Når hjernen ikke er alkoholpåvirket, bremser GABA overføringen av signalstoffer mellom nervecellene og begrenser hjernens aktivitet.

Derfor kalles GABA for hjernens bremse.

Når alkohol øker produksjonen av GABA, bremses hjerneaktiviteten enda mer. Det betyr at hjernen sender færre signaler til kroppen, skriver Nutt i boken «Drink? The new science of alcohol + your health» fra 2020.

Det er derfor du føler deg mer avslappet og rolig og kanskje også mindre engstelig eller bekymret enn ellers. Hjernens sender færre signaler – både til kroppen og mellom ulike hjerneregioner som regulerer følelsene dine.

Samtidig begynner du å bli mer munter og festlig. Det er fordi alkoholen frigjør endorfiner. Det er en type hormoner som dannes i hjernens hypofyse, en liten kjertel helt nederst i hjernen, og som blant annet begrenser vår evne til å føle smerte.

Hvor mange enheter?

Det er ikke så enkelt å regne ut hvor mange pils som må skjenkes eller hvor mange gin tonics som skal skylles ned, før du oppnår en bestemt promille.

– Hvor mange enheter man må drikke for å oppnå en bestemt promille, er avhengig av mange ting, for eksempel kjønn, vekt, muskelmasse og om man har en høy eller lav forbrenning, skriver Ola Ekholm i en e-post. Han er forsker ved Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet.

Menn veier ofte mer og har vanligvis omkring 68 prosent kroppsvæske å fordele alkoholen på, mens kvinner består av rundt 55 prosent kroppsvæske og altså har mindre kapasitet til å absorbere alkoholen.

I tillegg til væske kan mat også absorbere alkoholen. Derfor er promillen avhengig av hvor mye mat du har spist før du drikker alkohol. Det er derfor et godt råd å spise og drikke før du drikker alkohol, slik at promillen ikke blir for høy.

Dessuten betyr det selvfølgelig noe hvor sterk alkoholen er.

Det har også noe å si om du er vant til alkohol.

Promillen blir dessuten påvirket av hvor raskt du drikker alkoholen. De fleste forbrenner omkring 0,15 promille i timen, så det er en god idé å drikke sakte. Da kan du holde promillen i sjakk.

Mellom 0,5–1 i promille: Du er i godt humør

Promillen din ligger nå over 0,5, så du kan for eksempel ikke kjøre bil.

Du har nå dårligere koordinasjon, lengre reaksjonstid, problemer med å holde oppmerksomheten og fokusere blikket.

Ikke en god cocktail når man sitter bak rattet.

– Alt det skjer fordi alkoholen ikke lenger bare stimulerer GABA i lillehjernen, der muskelkoordineringen finner sted, men også bringer GABAs motstykke på banen: Signalstoffet glutamat, forteller David Nutt.

Mens GABA kalles hjernens bremse, har glutamat tilnavnet hjernens gasspedal, fordi det motvirker GABAs sløvende effekt på hjerneaktiviteten – altså kommunikasjonen mellom nervecellene dine.

Problemet er bare at alkoholen blokkerer glutamat slik at GABA kan bremse hjerneaktiviteten uforstyrret. Og når nervecellene sender færre elektriske impulser til hverandre, blir det sendt færre signaler fra hjernen til kroppen.

Resultatet blir usikre og upresise bevegelser, sløve øyebevegelser og oppmerksomhetsforstyrrelser.

– Glutamat påvirker også dømmekraften og hukommelsen, forklarer Nutt.

Cirka promillenivå etter tre øl for kvinner og fem for menn på tom mage.

Du er høylytt og impulsiv

Alkoholen påvirker nå også hjernens dopaminsystem.

Dopamin er et signalstoff som er involvert i motivasjon, belønning og avhengighet. Det fungerer slik at det blir produsert mer dopamin i et av hjernens områder når du har mulighet for å få en belønning som tidligere har gitt deg nytelse.

I dette tilfellet er belønningen alkohol.

– Når dopamin blir utløst, blir du snakkesalig og entusiastisk. Stoffet kan også gjøre deg mer impulsiv og svekke dømmekraften din, forteller Nutt.

Du blir altså en høylytt, ukoordinert og ufokusert fyllik med svekket dømmekraft.

Du er også i godt humør, for alkoholen øker aktiviteten til hjernens serotonin-system, og den serotonin som blir produsert i hjernestammer, er blant annet forbundet med følelsen av lykke og fornøydhet.

Forskerne vet at serotonin-nivåene blir påvirket av alkohol fordi man har målt en økt mengde serotonin i blodet og urinen etter bare noen få enheter.

– Serotonin gjør også andre mennesker mer attraktive. Det er kanskje verdt å være oppmerksom på, påpeker Nutt.

1,5 i promille: Kroppen vil kvitte seg med alkoholen

Du føler deg nå i toppform fordi dopaminnivået er høyt.

Dopamin blir ikke bare utløst av alkohol, men av alle former for belønning, fra fysisk kontakt til god mat.

Men dopamin-produksjonen stiger bare litt når du løper en tur, spiser en is eller kysser. Hos folk som bruker rusmidler – inkludert alkohol, ser man en klart høyere stigning.

Det er derfor alkohol kan gi deg en så intens følelse av velvære og rus, noe som kan føre til avhengighet. Dopamin er nemlig også involvert i læring og hukommelse, slik at minnet om rusen vil drive deg til å oppsøke alkohol igjen.

– De fleste kan ikke slutte å drikke ved for eksempel seks enheter. De fortsetter til 10 og 20 fordi dopamin-utløsning får dem til å ville ha mer, forteller Nutt.

Alkoholen påvirker nå hjernens glutamat-GABA-balanse så mye at koordineringen er veldig svekket. Kanskje faller du eller velter ølen din, og du kan helt sikkert ikke bestå testen med å gå på en rett linje uten å skjene.

Det er også nå det er så mye alkohol i blodet at kroppen forsøker å hindre en forgiftning. Alkoholen påvirker nemlig ikke bare serotonin-reseptorer i hjernen, men også i magesekken.

Når reseptorene i magesekken blir stimulert, får det deg til å kaste opp. Og det skal du egentlig være glad for, for det er kroppens måte å kjempe mot den faren du utsetter den for, sier Nutt.

Cirka promillenivå etter fem øl for kvinner og sju for menn på tom mage.

2 i promille: Sørpe full med risiko for blackout

Nå er hukommelsen etter hvert ganske påvirket.

Forstyrrelsen av glutamat-produksjonen kan gi deg problemer med korttidshukommelsen slik at du hele tiden gjentar deg selv, sier Nutt.

Du kan også få fragmenterte blackouts der du ikke kan huske deler av kvelden dagen etter eller en fullstendig blackout der hele timer av kvelden er borte.

Forskere vet ikke nøyaktig hvorfor blackouts oppstår, men det er klart at prosesser i hippocampus – hjerneområdet som er involvert i å danne, oppbevare og hente fram nye minner – blir forstyrret.

Glutamat er også innblandet. Som nevnt påvirker glutamat-signalstoffet hukommelsen.

Museforsøk fra 2014 viser at alkohol endrer bestemte glutamat-reseptorer i musehjerner. Det øker produksjonen av en bestemt type steroid-hormoner, og de legger en demper på kommunikasjonen mellom nervecellene i hippocampus slik at musene får blackout.

Derfor tror man at mekanismen er den samme i mennesker.

Effekten av serotonin er nå så kraftig at det begrenser evnen til å føle smerte. På dette stadiet er det ikke utenkelig at du våkner opp med blåmerker på kroppen fordi du har støtt inn i ting eller har falt uten å ha merket smerten da du var full.

Cirka promillenivå etter seks øl for kvinner og ti menn på tom mage.

3 og oppover i promille: Bedøvet av alkohol

Du er nå nesten bedøvet av alkohol og kan ikke kjenne smerte.

Hvis du fortsetter å drikke, kan du bli bevisstløs og i verste fall miste livet.

– Alkoholens effekt på de ulike nevrotransmitterne er så gjennomgripende at det skaper problemer. Alkoholen stimulerer GABA, som sløver hjernen, men det kan ramme åndedrettet, sier David Nutt.

– Når glutamat er blokkert, kan det ikke motvirke GABA, og du trenger glutamat for å holde i gang de nervecellene som kontrollerer åndedrettet. Hvis de ikke holdes i gang, får du ikke puste, sier Nutt.

Det er også en overhengende fare for at du faller og kommer alvorlig til skade fordi koordinasjonen er så dårlig, eller at du våkner opp med fylleangst fordi impulskontrollen er svekket.

Fra 2010 til 2019 var det i alt 143 alkoholrelaterte dødsfall blant personer mellom 15 og 25 år i Danmark, noe som tilsvarer rundt 14 i året. De fleste dødsfallene skjedde på grunn av ulykker ifølge en rapport fra Statens Institut for Folkesundhed i Danmark fra 2021.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Referanser:

Professor David Nutt: Drink? The new science of alcohol + your health. Hachette Books, New York, 2020. Sammendrag.

David M. Lovinger: Serotonin’s Role in Alcohol’s Effects on the Brain. Alcohol Health Res World, 1997.

Gaetano Di Chiara: Alcohol and Dopamine. Alcohol Health Res World, 1997.

Interrupted Memories: Alcohol-Induced Blackouts. NIAAA, 2021.

Kazuhiro Tokuda mfl.: Locally-generated Acetaldehyde Contributes to the Effects of Ethanol on Neurosteroids and LTP in the Hippocampus. Neurol Clin Neurosci, 2014. Doi: 10.1111/ncn3.39.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS