Søvnforstyrrelser med alderen kan skyldes at cellene i øynene blir dårligere til å regulere døgnrytmen, tyder en studie på.
DitteSvane-Knudsenjournalist, videnskab.dk
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Vi sover generelt både mindre og dårligere når vi blir eldre.
Nå antyder en ny studie, publisert i tidsskriftet Sleep, at dette kan skyldes at øynene våre får en gul misfarging med årene. Dette hindrer lyset i å trenge inn på netthinnen, og det forstyrrer døgnrytmen vår.
– Vi har målt forbindelsen mellom gule linser og dårlig nattesøvn, og det var tydelig at forsøksdeltakerne som hadde en svært gul linse, også sov dårligere, sier Line Kessel.
Det er det proteinrike, gjennomsiktig legeme i øyets fremre del som inngår i øyets lysbrytende system, som gulner.
Kessel er seniorforsker ved øyeavdelingen på danske Glostrup Hospital, og har gjennomført undersøkelsen i samarbeid med Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed.
– Resultatet kan brukes til å forklare at søvnforstyrrelser blir hyppigere med alderen, forklarer hun.
Alle får gule linser med alderen
Den gule misfargingen er helt naturlig, og med alderen får vi alle stadig gule linser. Det betyr imidlertid ikke at øynene våre ser gule ut. Prosessen kan, ifølge Line Kessel, bare sees av en øyelege.
– Det skyldes at øyet stimuleres av blått lys – altså lys fra solen.
– Lyset må inn i øyet for at hjernen skal kunne justere døgnrytmen, og vi vet at hvis fullstendig friske forsøkspersoner kommer inn i et rom som alltid har samme mengde lys, så mister de døgnrytmen i løpet av ganske kort tid.
- Det samme gjelder for noen blinde, som har mistet de lysfølsomme cellene i øyet, forteller Kessel.
Døgnrytmen er viktig
Døgnrytmen trenger altså lys for å fungere. Det skyldes at den blir regulert via et senter i hjernen som frigir et hormon, melatonin, når det er mørkt.
Hormonet gjør oss søvnige og forbereder oss på at vi skal sove. Omvendt er vi våkne og aktive når det er lyst fordi det ikke blir frigitt så mye melatonin, forklarer Kessel.
– Forstyrrelser av døgnrytmen skaper store problemer for folk. Det kan man se småbarnsforeldre. De blir helt ødelagt, fordi døgnrytmen forstyrres.
– Det samme gjelder når man reiser på tvers av tidssoner, forteller Kessel.
970 deltakere fikk målt linsene
I forsøket fikk 970 frivillige forsøksdeltakere i alderen 30 til 60 år målt hvor mye blått lys som kom inn til netthinnene deres.
Annonse
Dessuten ble forsøksdeltakerne spurt om søvn og bruk av sovemidler, noe forskerne deretter sammenholdt med opplysninger fra Danmarks Statistik om danskenes forbruk av sovemedisin.
Søvnforstyrrelse ble definert som hyppig søvnløshet eller kjøp av reseptpliktig sovemedisin de siste tolv månedene.
Mer søvnproblemer
Undersøkelsen tydet på at markant flere kvinner, røykere, eldre og personer med diabetes led av søvnforstyrrelser.
Tidligere undersøkelser antydet at linsen eldes raskere hos røykere, pasienter med diabetes og dem med høy risiko for åreforkalking av hjertet – men sammenhengen mellom gul linse og søvnforstyrrelser var betydelig selv om Kessel og kollegene korrigerte for alder, kjønn og sykdommer.
– Resultatet berører svært mange – for eksempel folk med skiftende arbeidstider. Men siden alle får gule linser med alderen, kan den nye kunnskapen brukes til å hjelpe de som har søvnforstyrrelser, utdyper Kessel.
Effekten av operasjon uklar
Neste skritt blir å undersøke hva som skjer når man fjerner den gule linsen.
I prinsippet er det dette som skjer når man opererer for grå stær. Det foretas 50.000 slike operasjoner årlig, så det er den vanligste operasjonen i Danmark, forteller Kessel.
– Men om det har en gunstig effekt på søvnkvaliteten, vet man fortsatt ikke nok om. Det blir derfor neste prosjekt å teste det i en større studie, forteller hun.