Eldre trenger mindre søvn

Eldre trenger 43 minutter mindre nattesøvn enn yngre, har britiske forskere funnet ut. Gjennomsnittlig sov de eldre forsøkspersonene seks og en halv time hver natt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"(Foto: IStockphoto.com)"

Forsøkene ble gjort på friske unge, middelaldrende og eldre mennesker uten søvnforstyrrelser. Forskerne brukte såkalt polysomnografi, hvor aktiviteten til blant annet hjerne, hjerte, øyne og muskler blir målt med elektroder.

Kortere og lettere søvn

Resultatene viste at de eldre sov 20 minutter mindre enn de middelaldrende, og at de middelaldrende sov 23 minutter mindre enn de yngre, i følge en pressemelding fra tidsskriftet SLEEP, der resultatene blir publisert. Forskningen ble utført ved University of Surrey i Storbritannia.

Søvnkvaliteten endret seg også med alderen. De eldre forsøkspersonene våknet oftere om natta, og tilbragte kortere tid i såkalt ikke-REM-søvn.

Dette er den dype, relativt drømmeløse søvnen som er karakterisert ved langsomme hjernebølger, og som er nødvendig for å føle seg uthvilt.

Trenger mindre søvn

Likevel var de eldre forsøkspersonene mindre søvnige på dagtid enn de yngre. Dette skyldes ikke at eldre er ufølsomme for redusert nattesøvn, i følge forskerne. De gjorde nemlig også forsøk med å avbryte nattesøvnen.

Da reagerte de eldre likt med de yngre, nemlig ved å sove mer om dagen og ta igjen med lengre perioder av dyp søvn neste natt.

Forskerne er usikre på hvorfor eldre trenger mindre søvn. Det kan skyldes endringer i mengden kjønnshormoner eller forandringer i hjernen. Dessuten ble ikke søvnighet om kvelden målt, heter det i pressemeldingen.

Sover like mye som yngre

"Bjørn Bjorvatn"

-Det har vært en god del studier som viser at eldre sover omtrent like mye som yngre hvis man måler over et 24-timers tidsrom, sier Bjørn Bjorvatn til forskning.no. Han er professor ved Institutt for samfunnsmedisinske fag ved Universitetet i Bergen.

- Mange eldre tar seg en ettermiddagslur, og dette gjør den totale søvnmengden like stor. Men selv om søvnmengden er uendret, blir kvaliteten på søvnen dårligere med årene, sier Bjorvatn.

Han understreker at dårligere søvnkvalitet hos eldre ikke kan kompenseres ved bare å sove lengre.

- Unngå å sove for mye om dagen. Da får du bedre nattesøvn, er det generelle rådet Bjorvatn vil gi til eldre med søvnproblemer.

Referanse:

Derk-Jan Dijk, John A. Groeger, Neil Stanley, Stephen Deacon, Age-related Reduction in Daytime Sleep Propensity and Nocturnal Slow Wave Sleep, SLEEP, Vol.33, No.2, 2010

 

Powered by Labrador CMS