- Ingen positive DHEA-virkninger

Det populære steroidhormonet DHEA, som påstås å hjelpe mot alt fra lav libido til dårlig humør, har ingen merkbar effekt for kvinner etter overgangsalderen, ifølge ny studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"DHEA er markedsført som "den nye ungdomskilden" og som kur mot en rekke lidelser, men det finnes ingen gode studier som beviser de positive virkningene, påpeker australsk forsker. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no"

Dehydroepiandrosteron (DHEA)

Dehydroepiandrosteron (DHEA) er et steroidhormon som i hovedsak produseres i binyrebarken.

I Norge er stoffet klassifisert som et legemiddel, det er regnet som doping av den Internasjonale Olympiske Komité. Men; DHEA er tilgjengelig over disk som kosttilskudd i USA.

DHEA er en forløper for kjønnshormonene testosteron og østrogen. Det betyr at kroppen omdanner DHEA til disse hormonene.

Konsentrasjonen av DHEA i kroppen når en topp i tenårene, og synker så gradvis gjennom hele livet.

Idéen er at man ved å øke DHEA i kroppen til tenårsnivå kan utsette aldringsprosessen og aldersrelaterte sykdommer, men noen slik effekt er ikke dokumentert hos mennesker.

DHEA markedsføres som en vidunderkur som kan hjelpe mot blant annet diabetes og overvekt, Alzheimers og Parkinsons sykdom, depresjoner, benskjørhet, lav sexlyst og multippel sklerose.

Kilder: Wikipedia og Regionale Legemiddelinformasjonssentre (RELIS)

 

Steroidhormonet går ofte under navnene ”ungdomshormonet” og ”sexhormonet”. Men en australsk studie, gjort ved Monash University, viser at DHEA ikke har slike effekter.

- Vi fant igen bevis for noen positive virkninger ved bruk av DHEA hos kvinner over 45, som er den gruppen stoffet i hovedsak markedsføres mot. Derimot fikk noen av kvinnene en økning i kroppshår, og noen fikk også problemer med kviser, sier professor Robin Bell til forskning.no.

- Ikke bare det, men det er heller ikke gjort nok forskning til å vite med sikkerhet at DHEA er trygt, fortsetter Bell, som ledet studien.

Studien ble presentert i slutten av september på det nittende årlige møtet til The North American Menopause Society i Orlando, Florida. Forskningsarbeidet er foreløpig ikke helt ferdigskrevet, og dermed heller ikke publisert ennå.

- Ingen bevis for positive virkninger

Dehydroepiandrosteron (DHEA) er av mange hyllet som en vidundermedisin som kan hjelpe med alt fra økt energinivå og muskelmasse til mindre fett og økt virilitet.

Stoffet er ulovlig å selge og markedsføre i Norge, og regnes som doping av den Internasjonale Olympiske Komité. Men det kan likevel kjøpes over internett.

DHEA er et naturlig forekommende steroid som virker som et hormon. Det blir produsert av kolesterol fra kjertler i binyrene hos både menn og kvinner. Produksjonen går ned etterhvert som man blir eldre. Kroppen omdanner DHEA til testosteron og østrogen.

- Best å holde seg unna DHEA

Det er individuelt hvor mye av hvert av disse hormonene DHEA danner, og det er derfor vanskelig å si hvilken effekt tilførsel av hormonet vil ha på enkeltpersoner.

Bell forteller at bivirkninger er vanlig ved bruk av hormontilskudd, men at det er vanlig å veie de negative bivirkningene opp mot de positive virkningene.

- Da vi ikke fant noen positive virkninger, ser dette ut som et stoff det er best å holde seg unna, sier hun.

Seks måneders forsøk

Forskerne testet 93 kvinner mellom 40 og 65 år over en periode på seks måneder.

Kvinnene ble delt opp i to grupper hvor den ene fikk 50 milligram DHDEA om dagen, mens den andre gruppen fikk placebo. Tablettene var identiske, og hverken de som ga medisinene eller pasientene visste hvem som fikk hvilke piller i testperioden.

Forskerne var i hovedsak interesserte i å finne ut om DHEA kunne hjelpe kvinner i overgangsalderen med å få tilbake sexlysten.

Deretter ville de undersøke om tilskuddet kunne gi generell velvære og godt humør,  og om det hjalp mot hetetokter hos eldre kvinner. Studien konkluderer med at DHEA ikke har noen effekt på noen av disse områdene.

"Folk tar DHEA-kapsler og injiserer veksthormoner for å prøve å holde seg unge så lenge som mulig, sier Unni Rishaug ved Aker Universitetssykehus. Illustrasjonsfoto: www.clipart.com"

- Lav kvalitet på tidligere studier

Bell forteller at det har blitt gjort studier som antyder at DHEA har positive virkninger på en rekke områder, men hun legger til at disse studiene ikke er av særlig god kvalitet.

- Noen av dem har blitt gjort over svært korte tidsperioder, bare noen få uker, mens det i andre studier har blitt brukt ekstremt høye doser.

- Hvis man bruker svært høye doser av DHEA så kan man også få kraftige økninger av andre hormoner, noe som kan være bekymringsverdig, sier Bell videre.

- Markedsføres som ungdomskilde

Unni Rishaug er overlege ved Endokrinologisk klinikk ved Aker Universitetssykehus. Hun har ikke erfart at DHEA gir noen av de positive effektene som det reklameres for.

- Folk har lyst på DHEA fordi det fremstilles, av produsenter og tabloidpressen, som den nye ungdomskilden. Det griper folk tak i. Og det kan se ut som hele vitsen for mange i dag er å holde seg unge så lenge som mulig, sier Rishaug til forskning.no.

- Folk gjør alt for å holde seg unge

Hun forteller at hun har pasienter som gjør alt for å holde seg unge. De injiserer veksthormoner og spiser DHEA-kapsler som de har kjøpt i USA.

- Noen av pasientene ser jo fantastiske ut etter bruk av veksthormoner, men det er ikke godt å si til hvilken pris, sier hun.

- Det er ikke godt å si hva langtidsbivirkningene kan være, men det er også et dosespørsmål. Androgener som DHEA påvirker også hjernen, men heldigvis er ikke stoffet særlig potent i lave doser, sier Rishaug.

Lenke:

Monash University: Sex steroid DHEA fails to deliver benefits: Monash study

Powered by Labrador CMS