Gripestyrken er bedre hos de eldre, ifølge en ny undersøkelse. Gripestyrke er upåvirket av normer og holdninger knyttet til aldring, og WHO har definert det som et mål på indre fysiske ressurser. (Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix)

Eldre er blitt sterkere i klypa

Den nye generasjonen eldre har fått mye bedre gripestyrke. Utdanning og økt høyde er viktige faktorer, men også forhold under oppveksten, mener forskere.

– På en generasjon ser det ut til at 80-åringer har bedret sin gripestyrke, og har samme gripestyrke som 75-åringer født en generasjon tidligere, sier seniorforsker Bjørn Heine Strand ved Folkehelseinstituttet.

Undersøkelsen blant 5500 eldre menn og kvinner er gjort i samarbeid med forskere fra Universitetet i Tromsø, Oslo Met og University College London.

Gripestyrke er et objektivt mål på styrke og aldring. Personer i samme alder ble sammenlignet på tre forskjellige tidspunkter med totalt 21 års mellomrom, som tilsvarer en generasjon.

Tidligere har forskergruppen funnet en sterk sammenheng mellom gripestyrke og dødelighet i Tromsø.

– Vi lever lenger enn tidligere, men det er uvisst hvorvidt vi lever disse ekstra årene med god helse og funksjon. Resultatene er mangelfulle og sprikende, og i stor grad avhengig av «helse-målet» man bruker, sier seniorforskeren.

Powered by Labrador CMS