Vil du gjøre ryggen sterkere, bør du satse på øvelser som har fokus på å stabilisere kjernemuskulaturen, mener forskere. (Foto: THE OHIO STATE UNIVERSITY WEXNER MEDICAL CENTER)
Glem six-packen om du vil unngå ryggsmerter
Vil du bli en bedre løper? Da kan du bare glemme å jobbe med six-packen.
Kjernemuskulaturen er de musklene som aktiviserer og holder ryggsøylen i en stabil posisjon. Det er vikitig for en sterk rygg. Men ikke alle av oss har så sterk kjernemuskulatur.
Løpere med svake kjernemuskler har større risiko for å utvikle ryggsmerter, viser ny forskning fra Ohio State University.
Har lagd en datamodell
Det er ikke så lett å forske på de indre muskelgruppene i kroppen.
Forskerne har derfor laget en datamodell som gjort det mulig å studere hvordan hvert enkelt bein beveger seg når kroppen er i aktivitet og hvilket press som blir lagt på hvert enkelt ledd. Ved hjelp av modellen kan de «skru av» enkelte muskler og deretter observere hvordan resten av kroppen reagerer.
Svake kjernemuskler tvinger de mer overfladiske musklene til å jobbe hardere, viser forskningen deres. Når disse musklene må gjøre jobben for kjernemusklene, blir det ofte smertefullt når du beveger deg.
– Når de dype kjernemusklene er svake, kompenserer kroppen med å ta i bruk andre muskelgrupper. Dette øker belastningen på ryggen og kan føre til ryggsmerter, forteller Ajit Chaudhari, en av forskerne bak studien i en pressemelding.
Mange får feil råd
Forskerne mener at flere av rådene som blir gitt for å styrke kjernemuskulaturen, for eksempel i treningsmagasiner, er feil.
Du får ikke sterkere kjernemuskulatur av å trene sit-ups hver dag. Eller å gjøre massevis av ryggøvelser.
Vil du gjøre ryggen sterkere, bør du heller satse på øvelser som har fokus på å stabilisere de dype ryggmusklene fra nakken og helt ned til underlivet.
For å treffe disse muskelgruppene trengs det andre øvelser, mener forskerne. Spesielt bra er det å gjør øvelser som planken, for eksempel. Det er også bra å gjøre øvelser på ustabile flater, for eksempel en BOSU-ball.