Ender alle organisasjoner til slutt opp med en tyrann på toppen? Ja, mente sosiologen Robert Michels, men er det sant i dag?

Dør demokratiet i alle organisasjoner?

Podcast:

Alle organisasjoner blir til slutt til tyranniske enmannsvelder, ifølge Oligarkiets jernlov. Men gjelder det alt fra rockeband til politiske partier? Hør podcasten.

24.7 2017 12:25

Den tyske sosiologen Robert Michels hevdet at alle organisasjoner ender opp i tyranni. I 1911 formulerte han dette som Oligarkiets jernlov. 

Denne loven blir fremdeles brukt idag, men holder den egentlig mål? Programlederne Lars Erik Berntzen og Jonas Bergan Dræge diskuterer maktkonsentrasjon i alle former for organisasjoner: fra The Ramones til Arbeiderpartiet, fra suppenazien i Seinfeld til Sovjetunionen.

Berntzen og Dræge er doktorgradstipendiater ved Fakultet for sosiologi og statsvitenskap på det Europeiske universitetsinstitutt i Firenze. 

Her finner du podcasten på iTunes.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse