Slike oransje briller stenger ut det blå lyset, som forskere tror er med på å forlenge de maniske periodene hos bipolare.
Tuva Maria Martinussen fikk diagnosen bipolar for tre år siden.
– Jeg merka en umiddelbar virkning. Det tok ikke mer enn en to-tre minutter fra jeg tok på brillene til jeg merka at hele verden dempa seg, forteller Tuva Maria Martinussen.
Hun fikk diagnosen bipolar for tre år siden og er en av pasientene som har vært med i et forskingsprosjekt ved Valen Sjukehus i Kvinnherad.
Tone Elise Gjøtterud Henriksen står bak studien. Hun er psykiater ved Valen Sjukehus og stipendiat ved UiB. Forskninga hennes viser at personer med bipolar lidelse antageligvis er ekstra følsomme for blått lys, som finnes i vanlig dagslys.
I dag har også LED-teknologien gitt oss mer blått lys innendørs, både gjennom skjermene vi bruker, og vanlig innelys.
Henriksen sier medisineringen pasientene får i dag ikke er bra nok. Den får ikke pasientene ut av en depressiv eller manisk episode fort nok. Bipolar lidelse er den diagnosen med størst risiko for selvmord.
Blått lys forlenger manien
Tone Elise Gjøtterud Henriksen er psykiater ved Valen Sjukehus og stipendiat ved Universitetet i Bergen.
– Av en grunn som vi ikke har oversikt over enda, er nok bipolare i manisk fase ekstra følsomme for blått lys. Det ser ut til at blått lys holder i gang den maniske episoden, sier Henriksen.
Hun ville prøve å ta bort det blå lyset hos maniske bipolare. Løsningen ble oransje briller, som blokkerer blått lys.
Pasienter med mani gikk med de oransje brillene fra seks om ettermiddagen til åtte om morgenen i en uke. En annen gruppe fikk blanke briller. Alle mottok vanlig behandling i tillegg. Etter bare tre dager var pasientene med oransje briller vesentlig mye bedre.
Rask bedring
– Vi er vant til at maniske episoder varer i uker og måneder. Nå så vi en signifikant endring etter bare noen få dager. Jeg er ikke vant til dette enda, det er nesten vanskelig å tro for oss som har sett det, forteller Henriksen.
Annonse
Knut Langsrud, fungerende avdelingssjef på Østmarka, St. Olavs Hospital i Trondheim, er begeistra.
– Det er fantastisk interessant. Vi ønsker å gjøre det samme forsøket selv i større skala.
De ser nå på om de kan implementere dette når de bygger nytt psykiatrisk sykehus.
– Vi ønsker å ha et eget område der vi fjerner alt blått lys i innendørsbelysningen, og har filtre foran vinduene.
Tuva Maria er i dag mye bedre og kvitt mange av symptomene. Dette skyldes også andre faktorer enn å redusere det blå lyset, men de oransje brillene har hun fortsatt.
– Jeg fikk dem med meg etter at forsøket var ferdig, og brukte dem når jeg trengte at alt skulle roe seg litt.
Bipolar lidelse
Betyr to poler, som står for mani (oppstemthet) og depresjon (nedstemthet).
Inntrer vanligvis sent i tenårene.
40 000 lever med bipolare lidelser. Om lag én av 100 nordmenn får diagnosen årlig.
Forskning tyder på at lidelsen er arvelig, men miljø er også av betydning. Stress og lite søvn kan være utløsende faktorer.
Både mani og bipolar depresjon kan gjøre det vanskelig å leve et normalt liv. Det kan være vanskelig å holde på en jobb, eller å gå hver dag på skolen. Både mani og bipolar depresjon kan dessuten virke belastende på forholdene man har til andre mennesker. Mellom maniske og depressive episoder kan man ha perioder da humøret er normalt og stabilt. Perioden med stabilt humør kan vare i uker, måneder eller til og med år.
Bipolar lidelse har også blitt kalt manisk depressiv sykdom, og bipolar, affektiv lidelse.