Mot stjernene i rød skjorte

Det er visst ikke bare talent og hard trening som avgjør om du stikker av med sportslige seirer. Engelske forskere mener det også kan ha noe å gjøre med fargen på skjorta.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tro det eller ei. Det er lettere å vinne i røde klær.

Dette er i hvert fall konklusjonen etter at to forskere undersøkte deltagerne i fire forskjellige grener av kampsport under OL i Aten. Når utøvere av boksing, tae kwon do, bryting eller fribryting skal konkurrere, må nemlig en av deltagerne ha rød drakt, mens den andre får blå. Det er tilfeldig hvem som får hva.

Robert Barton og Russell Hill fra University of Durham undersøkte hvordan det gikk med slåsskjempene ettersom de skiftet farge, melder Nature. Da viste det seg at den rødkledde parten vant i 55 prosent av kampene.

I basketak hvor konkurrentene i utgangspunktet var ganske jevnbyrdige, hadde den røde drakta en enda lengre finger med i spillet. Da vant rødskjortene i over 60 prosent av tilfellene. Og fenomenet så ikke ut til å begrense seg til kampsport.

Spiller bedre i rødt

Etter videre undersøkelser under fotballturneringa i Portugal i fjor sommer, dukket det jammen opp en fargeeffekt hos hele lag.

I turneringer må lagene ofte variere mellom to forskjellige trøyer med ulike farger. Barton og Hill var spesielt interessert i fem lag som hadde rødt i den ene drakta, men ikke i den andre. Dermed kunne de nemlig undersøke om det samme laget presterte ulikt i de to antrekkene.

Og det gjorde de visst. I følge forskerne hadde lagene en tendens til å spille bedre når draktene var røde.

"Gir royale farger kongelig innsats?"

- Vi er overrasket over hvor konsekvent denne effekten ser ut til å være, sier Hill til Nature. Men ingen har foreløpig noen endelig forklaring på hvorfor røde klær ser ut til å øke sjansene for seier.

Testosteron og kulturelle koder

Rødsprengte åsyn er vanligvis assosiert med sinne og aggresjon. Kanskje det røde utstyret tar motet fra motstanderne? spekulerer forskerne. Eller kanskje de røde skjortene får testosteronnivået i blodet til å skyte i været?

I dyreriket er jo rødt ofte tegn på mye testosteron og fysisk styrke, skriver Nature. Fargen er faktisk så betydningsfull at enkelte hannfugler som har fått røde ringmerker på beina plutselig blir pikenes jens over natta.

Men det er også mulig at det er kulturelle koder som får idrettsutøverne til å lykkes i rødt. Føler du at du er kledd i en kongefarge, kan det nok hende innsatsen blir imponerende, uansett om det er purpur eller pastellblått du opptrer i.

Referanse:

R. A. Hill & R. A. Barton, Red enhances human performance in contests, Nature, 435. 293 (2005).

Lenke:

Nature: Red is a recipe for sporting success

Powered by Labrador CMS