Intelligens gir ikke lykke i alderdommen

Skotske forskere har godt nytt til oss som ikke er genier. Det ser nemlig ut til intelligensen har lite å si for hvor lykkelig man blir i alderdommen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Alderdommen. Hvem håper ikke på å kunne lene seg tilfreds tilbake i livets høst og, nyte de siste soldagene med en tilfreds, indre ro. Vel, det ser ut til at man ikke trenger å være Einstein for at drømmen skal gå i oppfyllelse.

Tidligere studier viser at den sosiale statusen man får av å være intelligent, er forbundet med et lykkeligere liv. Men nye resultater tyder likevel på at tankekraften ikke har noen nevneverdig innvirkning på lykken i alderdommen.

Overraskende

Forskere fra University of Edinburgh har undersøkt 416 mennesker som alle ble født i 1921, skriver tidsskriftet New Scientist. Disse hadde tatt to intelligenstester, én da de var 11 år og en ny da de var 79. Ett år senere fylte hele hurven ut et spørreskjema om hvor lykkelige de følte seg.

- Vi fant ingen sammenheng mellom mentale evner og egenrapportert lykke, noe som er ganske overraskende fordi intelligens er høyt verdsatt i samfunnet vårt, sier forsker Alan Gow til New Scientist.

Andre undersøkelser viser at smarte mennesker ofte har høyere sosial status, bedre betalte jobber og en høyere levestandard enn sine mindre intelligente sidestykker. Disse faktorene kan igjen være knyttet til lykke i tilværelsen.

Men det er også mulig at intelligente folk er mer opptatt av hva de oppnår, og vet mer om alternative livsstiler. Dette kan kanskje føre til en smule misnøye med situasjonene man faktisk befinner seg i, mener forskerne.

Venner er viktig

Forskerne tror andre faktorer kan spille mye større rolle for lykke i alderdommen enn et fremragende omløp i toppen.

Har du god helse og økonomisk uavhengighet, kan mye være vunnet, skriver New Scientist.

Dessuten ser det ut til at det hjelper å ha venner. Studier har for eksempel vist at damer ofte har en lykkeligere alderdom enn menn, fordi de har sterkere sosiale nettverk.

Ja, ja.

Da er det altså ennå håp.

Referanse:

A. J. Gow, M. C. Whiteman, A. Pattie, L. Whalley, J. Starr, I. J. Deary, Lifetime intellectual function and satisfaction with life in old age: longitudinal cohort study, British Medical Journal, vol. 331, p 141, 6. juli 2005.

Lenker:

New Scientist: Intelligence is irrelevant to a happy old age
British Medical Journal: Lifetime intellectual function and?

Powered by Labrador CMS