Nytt biovitenskapelig universitet?

I midten av neste måned vil Norges landbrukshøgskole (NLH) få svar på sin universitetssøknad. Både NLH og Høgskolen i Stavanger søkte om status som universitet i 2003, etter at en ny universitetslov gjorde dette mulig. NLH har i dag status som vitenskapelig høgskole, og bruker allerede universitetsbetegnelsen i sin engelske oversettelse "Agricultural University of Norway".

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"NLH ble opprettet i 1859, og som akademisk institusjon er det bare Universitetet i Oslo som er eldre enn NLH. - Vi håper å ha signalene om universitetsstatus på plass til høstens innmatrikulering, sier rektor Knut Hove og prorektor Anne Marte Tronsmo."

Det første trinnet i veien mot status som universitet er å få godkjent et system for kvalitetssikring. Dette vurderes av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT), som godkjente NLHs system tidligere i år. I juni fikk høgskolen besøk av komiteen som vurderer selve universitetssøknaden.

- Vi håper å ha de første signalene på plass til høstens innmatrikulering, sier prorektor Anne Marte Tronsmo.

NOKUT-komiteen vil legge fram sin rapport i august, som NLH skal gi sine kommentarer til. Deretter skal rapporten behandles av NOKUTs styre, før en eventuell anbefaling sendes videre til departementet.

Universitet viktig for “nye” NLH

Dersom NLH får status som universitet må navnet endres. Det er de tradisjonelle landbruksfagene som har gitt høgskolen sitt navn, og landbruk og matproduksjon er fortsatt et helt sentralt område for utdanning og forskning ved NLH.

- Likevel opplever vi av navnet er for smalt for virksomheten ved NLH. Det er også en hemsko når vi skal markedsføre NLH studiested for studiesøkere. Selv om NLH aldri har hatt så mange studenter som i 2004, gikk likevel tallet på søkere ned denne våren, opplyser Tronsmo.

"I august kommer de første signalene på om Norge får to nye universiteter til høsten. Da legger en sakkyndig komité frem sine foreløpige vurderinger av Norges landbrukshøgskole."

Flere navnealternativ blir diskutert, og hyppigst nevnes Norges biovoitenskapelige universitet (NBU). Det var dette navnet høgskolen brukte som arbeidstittel i sin universitetssøknad. Samtidig trekkes også navn som Norges landbruksuniversitet, Norges miljøuniversitet og Universitetet i Ås frem blant studenter og ansatte ved NLH.

- Vi avventer en intern utredning og markedsundersøkelse før vi velger å konkludere. Høgskolestyret legger opp til å ta en avgjørelse til høsten, kommenterer rektor Knut Hove.

Gir markedspotensial

Når høgskolene blir spurt om hvorfor de ønsker universitetsstatus, nevnes ofte at endret status er et kvalitetsstempel. Flere nevner også at dette gir et økt markedsføringspotensial. Ordfører i Stavanger kommenterte en eventuell statusendring slik i Stavanger Aftenblad i forrige uke.

- At skolen blir universitet, betyr mye statusmessig, ikke minst internasjonalt. Et universitet vil tiltrekke seg gode studenter som det er større mulighet for å få beholde videre.

Også NLH peker på at endret status gir høgskolen mulighet til å bedre få frem høgskolens profil.

- Vår faglige bredde er langt mer enn de tradisjonelle landbruksfagene som har gitt høgskolen navn. En statusendring og påfølgende navneendring vil bidra til at vi får bedre frem bredden vår. Vi er den viktigste aktøren innen de gamle og nye biovitenskapene, der miljø, bioteknologi, økonomi, matvitenskap, arealbruk, arkitektur, akvakultur og landbruk er en integrert helhet, påpeker rektor Knut Hove.

Dersom styrebehandlingen i NOKUT og den sakkyndige vurderingen enstemmig anbefaler universitetsstatus for NLH og Høgskolen i Stavanger, er det lite som tyder på at utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet vil gå i mot innstillingen.

Powered by Labrador CMS