Vampyrlarver truer Darwins finker

Finkene på Galapagosøyene har en enestående plass i vitenskapshistorien. Charles Darwin studerte dem på 1830-tallet, og de har blitt mytiske ikoner for hans evolusjonsteori. Nå trues fuglene av fremmede parasittiske fluer.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Galapagosøyene utenfor Ecuador har 13 forskjellige finkearter som er endemiske for øyene, det vil si at de ikke finnes noen andre steder.

På 1830-tallet samlet Charles Darwin inn noen av disse fuglene, som senere hjalp ham med å formulere evolusjonsteorien.

Berømt eksempel i evolusjonslæren

Darwin skal ha merket seg hvordan nebbet til de forskjellige fuglene var tilpasset bestemte dietter, som for eksempel insekter eller frø.

Alle 13 artene stammer sannsynligvis fra den samme søramerikanske arten, og er nært beslektet, men har altså veldig forskjellige nebb.

Darwin mente hver av finkeartene hadde tilpasset seg de forskjellige økologiske nisjene som var tilgjengelige, og dette har etter hvert blitt et berømt eksempel i evolusjonslæren.

Blodsugende larver

Nå trues de ikoniske fuglenes eksistens av larvene fra tre parasittiske fluearter, som sannsynligvis har blitt introdusert til øyene via laster med frukt og grønnsaker. Forskerne er usikre på om fugleartene vil takle denne ankomsten.

På noen av øyene infiserer fluelarvene nesten alle reir med fugleunger i. Om natten kommer de fram, graver seg inn i småfuglenes kjøtt, og drikker blod. Rundt en fjerdedel av fugleungene dør før de forlater redet, skriver Nature.

En fjerdedel dør

"Mangrovefinken er en av verdens kritisk truede arter, med bare 110 stykker igjen. (Foto: WildGuides)"

Normalt dør bare 10-20 prosent av fugleungene før de tar vingene fatt. Økologer som har studert finkene i over 30 år karakteriserer det som et alvorlig problem.

De har behandlet noen av reirene med insektmiddel, men dette er mest aktuelt for reirene til magrovefinken, som det bare finnes 110 stykker igjen av.

Insektmiddelet skal ha tett knekken på nesten alle larvene, men forskerne kan ikke fortsette sprayingen på ubestemt tid, og håper at finkene kan lære å leve med dem.

Kan gjøre stor skade

Selv om parasitter som har utviklet et forhold til en vert sjelden forårsaker alvorlig skade på vertspopulasjonene, kan parasitter som blir introdusert i parasittfrie populasjoner gjøre stor skade før forsvarsmekanismer utvikler seg.

På Hawaii forårsaket for eksempel introduksjonen av en malariamygg på 1800-tallet utryddelsen av flere endemiske fuglearter.

Ber om forskning og bedre biosikkerhet

BirdLife International, en global allianse av nasjonale naturvernorganisasjoner og offisiell autoritet for listingen av fugler på IUCN-World Conservation Union Red List, har skrevet til Ecuadors miljøvernminister for å gjøre styresmaktene oppmerksomme på trusselen mot finkene.

De ber om at forskning på virkningen av parasittene blir prioritert, og at man vurderer biologiske sikkerhetstiltak for å hindre at flere eksotiske parasittiske insekt blir introdusert til øyområdet ved uhell.

Les mer:

BirdLife International: Parasites pose new threat to Darwins finches

Ingressfoto: BirdLife International. Bildet viser finkarten Geospiza fortis.

Powered by Labrador CMS