Montreal «klimapolitisk milepæl»

Så vel regjeringer som miljøorganisasjoner snakker om et vendepunkt i internasjonalt klimaarbeid etter FNs klimamøte i Canada.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakta

Miljøministere fra nesten 190 land har i Montreal sist uke drøftet kampen mot skadelige gassutslipp. Lørdag ble de enige - på overtid.

De viktigste konkrete resultatene fra miljøkonferansen i Montreal:

Landene er enige om å følge opp Kyoto-avtalen om farlige utslipp og å gå i dialog med land som har stilt seg utenfor denne avtalen. Blant disse landene er USA og Australia.

“Verdens ti største klimaskurker” er ifølge FNs utviklingsrapport for 2005 følgende land: USA, Kina, Russland, Japan, India, Tyskland, Storbritannia, Italia, Canada og Sør-Korea.

Denne listen er satt opp på grunnlag av landenes prosentvise andel av de globale utslippene av drivhusgass. USA har størst andel med 24,4, Kina har 12,1 og Sør-Korea står for 1,9 prosent av de globale utslippene.

Kilde: NTB

Etter en hektisk innspurt som varte ett helt døgn, drønnet begeistrede klappsalver gjennom møtelokalene i den canadiske storbyen Montreal lørdag morgen norsk tid.

Norges miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) var blant deltakerne som hilste resultatet med tilfredshet.

- Dette var så langt som det var mulig å komme, sa en sliten, men glad Bjørnøy på telefon til NTB.

At USA og Saudi-Arabia valgte å stille seg utenfor, kunne ikke dempe jubelen ved avslutningen.

 

Stormros

Bjørnøy roste det canadiske vertskapet, som igjen sendte rosen tilbake til deltakerne på møtet.

- Vi oppnådde det ingen hadde trodd var mulig, sa Canadas miljøvernminister Stephane Dion ved avslutningen av møtet.

Konkret består resultatet i enighet om at første trinn i Kyoto-avtalen om utslipp av såkalte drivhusgasser skal følges opp, når trinnperioden 2008 til 2012 utløper. I mai neste år begynner forhandlingene om den nye perioden fra 2013 til 2017.

Samtidig vil landene som har sluttet seg til Kyoto-avtalen gå i dialog med USA og andre land som har nektet å undertegne dokumentet.

Forpliktelsen til en slik dialog blir betegnet som et nytt forsøk på å bygge bru over et nå avgrunnsdypt skille.

- Nå har verden fått et redskap til å møte den største økologiske fare i dette århundret, sa Stephane Dion.

USA nektet

- Dette er en triumf, og vi kan feire en dag som er viktigere enn de fleste nok kan forestille seg, mente Storbritannias miljøvernminister Margaret Beckett.

- Dagen er så viktig fordi hele verdenssamfunnet, deriblant store land som USA, Kina og India, er enige om å fortsette miljøsamarbeidet gjennom FN-apparatet, tilføyde hun.

Beckett uttalte seg både som britisk minister og på vegne av det britiske EU-formannskapet.

USA nektet i flere dager å møte EUs forhandlere for å snakke om samarbeid mot klimaendringer. Først etter voldsomt press fra alle sider lyktes det lørdag å få amerikanerne til å gå med på en dialog innen rammen av FNs kilmakonvensjon fra 1992.

(NTB)

Powered by Labrador CMS