Annonse
Det er en urgammel mekanisme som kan få deg til å slå rundt deg med armer og bein, når du blir kilt. (Foto: Shutterstock /NTB Scanpix)

Spør en forsker: Derfor mister du kreftene når du blir kilt

Det kan være ubehagelig å bli kilt, men kanskje mest fordi kroppen plutselig føles som kokt spagetti, og du ikke klarer å gjøre motstand. Hvorfor er det sånn?

Publisert

Hvorfor ler vi når noen kiler oss?

Når det kiler, aktiveres det ifølge tyske forskere et område i hjernen som også bearbeider smerte.

Det er denne hjerneaktiviteten som gjør at du vet et uhell kan komme til å gi noen en strak høyre når det kiler.

Dessuten fant forskerne i 2013 ut at latteren som ofte følger med en runde med kiling, er et uttrykk for underdanighet, fordi det antenner smertesenteret. Derfor kan du begynne å le allerede før du blir kilt fordi du vil uttrykke at du er et «svakt» offer og ikke vil kiles.

Studien om dette er publisert i Plos One.

«Er du kilen?» Uansett hva du svarer på spørsmålet, vil det garantert utløse en større eller mindre kile-runde.

Og det verste er kanskje ikke så mye at du får en ukontrollert latterkrampe, men at det kan være vanskelig å ta igjen med den onde personen som kiler deg.

Det er nettopp dette som har undret to lesere. De lurer på hvorfor de mister kreftene når de ler eller blir kilt.

Før vi svarer på spørsmålet – som viser seg å være litt komplekst – forklarer vi hvorfor vi i det hele tatt er kilne.

Ur-refleks får oss til å sprelle

Det å være kilen er et eldgammelt fenomen som hadde en helt spesiell funksjon i menneskets tidlige alder.

– Hjernene våre er bygget opp gjennom opp millioner av år og i de eldste og mest primitive områdene i hjernen er det noen reflekser som reagerer på kribling på huden. Det er fordi det en gang i tiden var viktig for oss å kvitte oss raskt med for eksempel giftige insekter som hadde satt seg på oss. Det sier Thomas Nielsen, som er førsteamanuensis i psykologi ved Aarhus Universitet.

Det er denne «ur-refleksen» som kan få oss til å slå omkring oss med armer og bein hvis vi blir kilt. Hjernen tror rett og slett at det er et farlig insekt som vil prøve å komme oss til livs – selv om det bare er en venn som utløser sprellingen.

Fordi hjernen fortsatt tror at det er et farlig insekt som kravler rundt på oss, er det derfor også de raske og overfladiske berøringene som kiler mest.

Latter gjør at vi mister balansen

Med bakgrunnskunnskap om kiling på plass kan vi gi et bedre svar på hvorfor du mister kreftene dine, når noen låser deg i en voldsomt kilende situasjon. Og ifølge Albert Gjedde, som er hjerneforsker hos Københavns Universitet, er det to forskjellige opplevelser av det å bli kilt.

– Den veldig lette berøringen som ikke gir latter og den kraftigere berøringen som gir opplevelsen som er typisk for følelsen av å bli kilt. Latteren er en reaksjon som kan være så voldsom at offeret mister balansen eller glemmer å holde seg oppreist. Det kan være det som spørsmålsstillerne mener med å «miste» kreftene sine», svarer Gjedde i en e-post.

Svekkede muskler

Men vi kan faktisk komme litt nærmere et svar på hvorfor vi mister kreftene under slik tøysete håndtering av kroppen.

Poul Jennum som er professor i klinisk nevrofysiologi og leder av Dansk Senter for Søvnmedicin, vet nemlig nøyaktig hva som skjer når vi kollapser i kilerens sadistiske grep.

– Det kjenner vi godt mekanismen til. Det skyldes at det er en forbindelse mellom et emosjonelt område i hjernen som kalles amygdala og hjernestammen, som, når man blir kilt, sender ut flere hemmende nevroner til noen nerveceller som kalles motornevroner. Dette gjør at musklene kan miste spenningen, sier han.

Det er derfor at du, som Albert Gjedde påpeker, kan miste balansen når du blir kilt og ler voldsomt.

Jennum forklarer at det særlig er barn og pasienter med narkolepsi som kan oppleve å miste kreftene i musklene, når de ler eller blir kilt. Men det kan også skje for voksne mennesker hvis kilingen blir ekstra heftig.

– Man kan ikke bestemme seg for å ikke være kilen. Det vil kile, selv om man forsøker å undertrykke reaksjonen sin på berøringen, sier overlege Troels W. Kjær.

Å være kilen er altså en urmekanisme, som i utgangspunktet skal redde oss fra farlige insekter, men som også kan redde oss fra en person som er i kilehumør.

Powered by Labrador CMS