Klær med innebygd parfyme

Russiske forskere har funnet opp klær med parfyme som lukter vask etter vask. Tips for de med dårlig kroppslukt?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vil du ha en rød genser med en lukt av rose, eller kanskje en bukse som lukter av lilje? Om få år er dette kanskje det hotteste i moteverdenen.

Russiske forskere fra Moscow State Textile University har funnet en måte å tilsette og bevare lukt i klær, selv etter vasking flere ganger.

Reagerer med vann

Faktisk er det sånn at parfymen i klesplagget vil lukte sterkere etter vask. Poenget er at lukten tilsatt et plagg vil frigjøres ved reaksjon med vannmolekyler i lufta.

Det betyr ikke at det må regne for at plagget skal lukte, for det er alltid vannmolekyler tilstede i lufta vi puster inn.

Det russerne har gjort er å blande en lukt med litt organosilicon, og tilsatt tyktflytende væske som stivner ved oppvarming. Denne blandingen tilsettes syntetisk lagde klesfibre, og hver eneste gang blandingen er i kontakt med vannmolekyler i lufta lukter det godt av klærne.

Uendelige luktmuligheter

Har du en hot date er det kanskje ikke dumt med en roseluktende utringet genser? Eller et slips med en duft av hyasint.

Forskerne har hittil kun kommet opp med lukt av lilje, rose og hyasint, men visstnok er det bare fantasien som setter begrensninger for hva slags lukter og tekstiler som kan brukes.

Blandingen som brukes for å gi lukt viser seg å ha en heldig bivirkning, og den øker holdbarheten til tekstilene den tilsettes til.

Powered by Labrador CMS