Se - en kjempevagina!

Steinmonumentet Stonehenge i England har fascinert og forundret oss lenge. Hvem bygde det, og hva var egentlig vitsen? Nå tror kanadiske forskere de har funnet ut noe...

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Stonehenge er rett og slett et gedigent fruktbarhetssymbol, formet som en modell av det kvinnelige kjønnsorganet, tror forskere fra University of British Columbia i Canada. I den neolittiske perioden hadde menneskene nemlig en forestilling om en stor gudinne eller en slags Moder Jord.

- Kanskje Stonehenge representerer åpningen hvor alle planer og dyr blir født, sier Anthony Perks til the Observer. Han er professor i både zoologi og gynekologi, og bestemte seg altså for å undersøke ideen om at steinfigurene kunne symbolisere et kjønnsorgan.

Sammenligning

Etter flere år med grubling, og intens sammenligning av luftfoto fra Stonehenge og tegninger av de kvinnelige genitaliene, har han og kollegaene funnet mange indikasjoner på at teorien kan stemme.

Det er flere likhetspunkter i utformingen, mener forskergruppa, og den mest betydningsfulle er den åpne plassen i midten.

- Dette åpenrommet er tomt fordi det representerer åpningen til jorda, fødselskanalen. Stonehenge var konstruert til ære for Moder Jord, som gav menneskene liv og grøde, sier Perks.

I Woodhenge, et lignede monument av tre noen kilometer unna, har arkeologene funnet knoklene av et ofret barn i det innerste rommet.. De kanadiske forskerne tror det er gode sjanser for å finne noe tilsvarende hvis man graver litt ved Stonehenge.

Forskerne påpeker også at støttene er satt opp i par, hvor den ene er ruglet og den andre glatt, med en tverrligger som binder dem sammen i toppen.

- For en biolog antyder dette en kvinne og en mann, en mor og en far, sier Perks.

Men astronomien, da?

På dette tidspunktet vil nok noen protestere, og minne om at hele anlegget ved Stonehenge er bygget ut ifra solas plassering midtvinters og midtsommers. Dette kan vel neppe være noen tilfeldighet?

Perks har en forklaring på dette også. Dette passer helt inn i forestillingen om foreningen av Moder Jord og Fader Sol. Kanskje feiret man dette partnerskapet midt på sommeren, mens man ba om en gjenforening midt på vinteren.

Det er imidlertid ikke alle som er like begeistret for vagina-ideen. David Miles, sjefsarkeolog ved British Heritage som eier området ved Stonehenge, mener et av problemene er at teorien ikke lar seg teste.

- Man kan komme med alle mulige slags ideer for å forklare et monument som Stonehenge, hvis man bare stirrer på det lenge nok, sier han. Og vi har ingen grunn til å tro at menneskene som levde for 4 000 år siden kunne fly.

Referanser:

Anthony M. Perks and Darlene Marie Bailey, Stonehenge: a view from medicine Journal of the Royal Society of Medicine 2003 96: 94-98.

Lenker:

The Observer: The vagina monoliths: Stonehenge was ancient sex symbol
The Washington Post: Zoologist sees genitals in Stonehenge

Powered by Labrador CMS