Uslåelig tallknuser vant matte-NM

For femte gang vant 19-årige David Kunszenti-Kovács finalen i Niels Henrik Abels matematikk-konkurranse, også kalt NM i matematikk torsdag.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

22 gutter og en jente konkurrerte om å bli best i finalen. Deltakerne er alle elever ved videregående skoler og kommer fra Kristiansand i sør til Hammerfest i nord. De seks beste går videre til OL i matematikk som holdes i Tokyo i juli.

Suveren vinner

Den 19-årige David Kunszenti-Kovács fra den Franske Skole i Oslo gikk av med seieren for femte gang. Han var bare 12 år da han første gang vant Abel-konkurransen, men i år er det siste gang han kan delta før han går av for aldersgrensen. Han var ferdig med oppgavene i god tid før fristen på fire timer gikk ut.

- Jeg var ferdig etter tre timer. Det var veldig interessante oppgaver. Noen av dem var litt kompliserte, men for det meste var de ganske lette, sier David, som er av ungarsk opprinnelse.

Han vant gullmedalje i matte-OL i fjor og har to sølvmedaljer og en bronse fra før. Det er i år 8. gang han deltar i OL.

- Jeg gleder meg til OL, sier matte-raceren som tok det for gitt at han skulle ende blant de seks finalistene. Til daglig er han elev i siste klasse ved Den franske skolen i Oslo, og tar sikte på å studere matematikk i Budapest fra høsten.

Vanskelige oppgaver

- Oppgavene i finalen er vanskelige og jeg antar at mange av mattelærerne i videregående skole selv ville ha problemer med å løse dem, sier daglig leder for Abel-konkurransen Nils Voje Johansen til NTB.

Men vinneren hadde ingen problemer med å løse dem. Av 40 mulige poeng gikk han ut av konkurransen med fullt hus. Tett bak kom Paul Kjetel Soldal Lillemoen fra Øystese gymnas og David Narum fra Lillestrøm videregående skole.

Førstepremien i NM er 7 500 kroner, 2. premie er på 5 000 kroner og 3. premie på 3 000 kroner. Men det er naturligvis ære og mulighet for å få en gratis to ukers reise til Japan som er den viktigste premien.

Eneste matte-jente

Nina Holden var eneste jente i NM-finalen. Hun er bare 16 år og går på Berg skole i Oslo. Nina endte på 14. plass med noen feil.

- Jeg synes oppgavene var vanskelige, jeg fikk til noe, men ikke alt, så jeg vet ikke helt hvordan det gikk, sier hun før resultatet foreligger. Det er første gang hun deltar og hun har lyst til å prøve igjen neste år.

“Nobelpris”

De seks finalistene blir også spesielt invitert til utdelingsseremonien i den store internasjonale Abel-konkurransen som finner sted i Oslo i juni. Det er første gang “nobelprisen” i matematikk, som har fått navn etter vårt store verdensnavn Niels Henrik Abel, deles ut. Regjeringen opprettet i fjor et minnefond for Abel på 200 millioner kroner i forbindelse med at det var 200 år siden geniet ble født.

- Dette blir verdens største matematikkpris og kan sammenlignes med Nobelprisene, sier Voje Johansen.

Seks millioner kroner blir vinneren av Abel-konkurransen til del, men en del midler fra fondet brukes også til å fremme matematikkinteressen i ungdoms- og videregående skole.

(NTB)

Powered by Labrador CMS