Støl? Prøv kirsebær

Kan gangsperr og støle lemmer lindres av kirsebær? Amerikanske forskere tror det.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå i disse bikinitider er det nok mange av oss som kaster oss på den årvisse selvpininga nede på gymmen. I ei uke eller to halser vi rundt på tredemøllene som middels marsvin, og vikler oss videre inn i vektbelastede torturredskaper i håp om at de skal gjøre underverker med musklene.

Resultatet er som oftest bare at vi tryner i trappa på vei hjem, fordi apparatene har sugd den siste safta ut av fiskebollene. Som om ikke det var nok, våkner vi opp til all verdens smerter neste morgen.

Det verker som besatt i biceps og triceps, og en hel del andre muskler som vi ikke ante vi hadde, og den dårlige nyheten er at det bare kommer til å bli verre. Ikke før om tre dager vil vi igjen være i stand til å bevege oss uten å se ut som om vi har grus i trusa.

Men nå mener altså amerikanske forskere at pinen kan dempes, av noe så enkelt som kirsebærjuice. Da en gruppe frivillige drakk enten kirsebærjuice eller annen fruktsaft i dagene før og etter trening, så det ut til at bærene faktisk dempet både slappheten og smertene.

Måtte gjøre armøvelser

Forskerteamet hadde huket inn 14 folk som fikk drikke to flasker med omtrent 0,35 liter saft hver dag i åtte dager. Halvparten av gruppen fikk flasker med en blanding av eplejuice og safta fra 50-60 kirsebær. De andre fikk saft uten kirsebærjuice.

Den fjerde dagen måtte hele gjengen til pers, og gjøre 20 harde muskeløvelser med den ene armen. Så målte forskerne både hvor mye kraft de møre musklene hadde tapt, og hvor vondt stølheten gjorde i dagene etterpå.

To uker senere måtte alle igjennom forsøket på nytt. Denne gangen hadde forskerne byttet om på hvem som fikk kirsebær, og hvilken arm som skulle i ilden.

Kirsebær lindret

Resultatene var ganske fascinerende. Målingene viste at prøveklutene mistet mindre muskelstyrke etter treninga når de drakk kirsebærjuice. Da de frivillige fikk annen saft mistet de omtrent 22 prosent av piffen, mens bare fire prosent forsvant med kirsebær på flaska.

Gangsperrsmertene ble også mindre. De som fikk saft rangerte pinen i musklene til gjennomsnittlig 3,2 på en skala fra en til ti. Med kirsebærjuice i kroppen sank smertene til 2,4.

Dessuten varte lidelsene kortere, skriver forskerne. Mens kirsebærdrikkere meldte om en smertetopp etter 24 timer, fortsatte pinen å øke i de neste 48 timene for de som drakk annen saft.

Nå tenker du kanskje at dette må være alt for godt til å være sant, og det kan du muligens ha rett i. Undersøkelsen omfatter tross alt bare 14 personer, som er ei relativt beskjeden gruppe å lage statistikk av.

Dessuten har forskerne bak rapporten aksjer i bedriften Cherrypharm Inc. som selger, jepp, nettopp kirsebærjuice.

På den annen side kan det vel neppe skade å hive innpå et par søte kirsebær til desserten. Det har du vel i det minste fortjent etter den der pinefulle treningsøkta?

Referanse:

D. A. J. Connolly, M. P. McHugh & O. I. Padilla-Zakour, Efficacy of a tart cherry juice blend in preventing the symptoms of muscle damage, British Journal of Sports Medicine, sm25429, Module 1, 31.5.06.

Powered by Labrador CMS