Maten smaker mer når du er sulten

Har du tenkt å skeie ut med en skikkelig dyr og fin middag på en bedre restaurant? Da bør du faste litt på forhånd, for å maksimere opplevelsen av maten som serveres.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dessuten bør mennesker på slankekur unnskyldes hvis de sutrer over hvor mye bedre sjokoladen smaker når de er sultne. Det skal ikke mer til enn at du hopper over frokosten, før følsomheten for søte og salte smaker øker.

Smakte mindre etter lunsj

Professor YP Zverev ved University of Malawi i Afrika fikk 16 mannlige studenter til å hoppe over frokosten, og dagen før forsøket hadde de spist middag klokka halv sju. Zverev ba studentene om å nippe til oppløsninger med forskjellige konsentrasjoner av sukker, salt eller kinin.

Testpersonene ble bedt om å fortelle forskerne når de smakte søte, salte eller bitre drikker. En time etter at de hadde spist lunsj, ble forsøket gjennomført på nytt.

Når de var sultne, var studentene mer følsomme for tilstedeværelsen av sukker og salt i drikkene. En tom mage gjorde dem imidlertid ikke bedre til å gjenkjenne bitter smak.

Sult kan øke din evne til å smake ved å øke følsomheten i smaksreseptorene du har på tunga, eller ved å endre måten du opplever samme smakstimuli på, mener Zverev.

Bittert signaliserer fare

Zverev antyder at denne forskjellene mellom bitre og søte og salte smaker, kan henge sammen med de forskjellige rollene disse smakene spiller.

- Mens søte og salte smaker er indikatorer for spiselige substanser, indikerer bitter smak en substans som ikke er egnet til å spise, og som bør avvises, sier han i en pressemelding.

Viktigheten av å gjenkjenne bitre løsninger, i tilfelle de er giftige, kan også forklare hvorfor relativt tynne blandinger med kinin ble gjenkjent som bitre. Salt- eller sukkerløsninger måtte være mer konsentrerte før studentene kunne gjenkjenne smakene som salte eller søte.

Referanse:

YP Zverev; Effects of caloric deprovation and satiety of sensitivity of the gustatory system; BMC Neuroscience; 5:5; 2004.

Lenke:

University of Malawi

Powered by Labrador CMS