Jordbær mot nye høyder

Jordbær lukter som selve sommeren, holder kroppen i fin form, og smaker fantastisk sammen med rom og lime. Her er forskning.nos tips om både hvorfor og hvordan du skal nyte nydelighetene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- I likhet med blåbærene, er jordbær fulle av antioksidantene flavanoider. Det er blant annet disse som gir bærene farge, forteller Harald Carlsen fra Institutt for ernæringsforskning, ved Universitetet i Oslo.

De røde søtsakene senker visstnok faren for å få kreft, og skal i følge Carlsen ha motvirket både alderdom og sløv hjerne hos rotter.

Jordbærene er spesielt rike på C-vitaminer, som kan beskytte deg mot uhumskheter i blodomløpet. Skal vi tro en undersøkelse fra 2003, kan du faktisk redusere faren for slag med hele 70 prosent, om du hiver innpå en desiliter jordbær om dagen.

Jordbærene kan visst til og med hjelpe på potensen.

Er du hypp på en sånn middels bedøving av hjernen i samme slengen, er nok en jordbær daiquiri midt i blinken.

Jordbær daiquiri

4-6 jordbær
4 centiliter rom
2 centiliter limejuice (ca en halv lime)
2 centiliter sukkerlake
3-4 isbiter

Knus bærene i bunnen av en shaker. Ha i resten av ingrediensene, og rist godt. Sil innholdet ned i et avkjølt cocktailglass.

"Ingen daiquiri uten lime."

Må du absolutt ha den frosne varianten, er det bare å kjøre alt sammen i en blender, til ingrediensene er blitt til issørpe. Da kan det også lønne seg å fryse bærene på forhånd.

Historisk drink

- Daiquiriene har en litt morsom historie, forteller Per Ove Christensen fra restauranten Südøst i Oslo, mens han røper oppskriftene sine for forskning.no.

I følge legenden ble drinken funnet opp på begynnelsen av 1900-tallet, av et gruveselskap i den lille byen Daiquiri på Cuba. Ledelsen skulle servere forfriskninger til noen gjester fra Amerika, men oppdaget til sin forskrekkelse at de hadde sluppet opp for gin.

- De eneste ingrediensene selskapet hadde, var sukker og lime og lokalprodusert rom. Dermed ble altså daiquirien oppfunnet, og resten er historie, gliser Christensen, som anbefaler den tradisjonelle, ristede versjonen.

Og mens vi er inne på famøse cocktails. Jordbær kan også gi det lille ekstra til en annen klassiker.

Jordbær margarita

4-6 jordbær
3 centiliter tequila
1 centiliter triple sec (appelsinlikør, for eksempel Cointreau)
3 centiliter sitronjuice
2 centiliter sukkerlake

Knus bærene i bunnen av en shaker. Ha i resten av ingrediensene, og rist godt. Sil innholdet ned i et avkjølt margaritaglass (eller noe annet med stett.). Den klassiske margaritaen skal egentlig ha en rand av salt rundt kanten. Men bruker du bær i drinken, er det best å lage sukkerkant i stedet.

- Her kan du også lage en frossen variant, på samme måte som med daiquirien, forklarer Christensen.

- Bare ha i 3-4 isbiter og kjør i blenderen.

Er du mer lysten på forfriskninger uten alkohol, kan du smekke sammen en fantastisk jordbæris i stedet. Helt uten spesialdesignet maskineri, og all verdens ventetid.

Jordbæris i hundreogtjue:

500 g jordbær
1 dl kremfløte
1 stk. egg
ca 3 ss melis (etter smak)

Hiv jordbærene på en tallerken eller et brett, og sett dem i fryseren i minst en halvtime. Så kjører du de frosne bærene og melisen til mos i en blender. Tøm i egg og kremfløte mens maskinen går, og kjør alt sammen til isen får en kremet konsistens. Spis fort!

Oppskrifta kommer fra www.mat.no, der det finnes mange flere jordbæroppskrifter.

Og gidder du ikke lage noen av delene, smaker den norske jordbæra selvfølgelig temmelig fortreffelig, akkurat som den er.

Powered by Labrador CMS