Nytt fra akademia

Vil forhindre infeksjoner ved implantater

16.3 2017 12:57

colourbox13883509.jpg

Å få operert inn et implantat i hoften kan på grunn av antibiotikaresistens, bli skjebnesvangert for en pasient om 40 år.

«Vår generasjon er den første som merker konsekvensene av tidligere overforbruk av antibiotika», skriver Hanna Tiainen som skal lede sommerens Young CAS. Tiainen sikter på å finne biomateriale som kan forhindre infeksjoner ved bruk av implantater.

Young CAS er et helt ferskt konsept lansert i januar 2017. Unge forskere fra norske universiteter og høyskoler sendte inn prosjektsøknader med håp om å få én ukes opphold ved CAS Oslo. Det utvalgte prosjektet inviterer sine favorittkollegaer fra hvor som helst i verden, og velger selv hvordan prosjektuka legges opp.

Årets prosjekt heter The post-antibiotic era: end of the world as we know it? og ledes av postdoktor Hanna Tiainen ved Institutt for klinisk odontologi ved Universitet i Oslo (UiO). 

Prosjektbeskrivelsen åpner med en anekdote om at en hofteoperasjon som i dag kan gå noenlunde greit for seg, kan være skjebnesvanger for en person om 40 år.

Det er akkurat slike implantater Tiainen og prosjektet hennes dreier seg om: forskerne skal jobbe fram ny biomateriale som skal forhindre at implantater blir infisert. Nytteverdien av prosjektet er da at vi fortsatt vil kunne bruke implantater, samtidig som vi kan redusere bruken av antibiotika og spare denne livsnødvendige medisinen.

Annonse

Saker fra våre eiere

Nasjonalforeningen for folkehelsen

Tidligere har det vært vanskelig å vite hvem som er i faresonen for akutt hjerteinfarkt. Nå kan blodprøver gi svaret på kort tid. 

Høgskolen i Oslo og Akershus

Er 0,999… med uendelig mange desimaler mindre enn 1 eller lik 1? Både folk flest og lærerstudenter svarer typisk det samme.

Universitetet i Oslo

Behandlingen er direkte rettet mot å redusere selvskading og selvmordstanker. Og den gir gode resultater.

Saker fra våre eiere

Universitetet i Oslo

For noen barn er det ekstra krevende med rop og skrik i skolegården, bøker som smelles igjen og stolbein som skraper mot gulvet.

NTNU

De over 65 år har like god effekt av operasjon for skiveprolaps i korsryggen sammenlignet med yngre pasienter.

Nordlandsforskning

Selskapet kan skyve svakstilte ut av utleiemarkedet, men også skape nye turistmål. Nå skal forskere finne ut hvilke konsekvenser Airbnb får i Norge.

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Enkle grep kan føre til markante livsstilsendringer og få folk til å leve sunnere, ifølge dansk forskning.